torsdag 3 maj 2018

Fooled pork


Jag har länge varit sugen på att testa att göra vegetarisk pulled pork så kallad fooled pork och nu har det äntligen blivit av. Båda jag och maken tyckte att det var galet gott. Huvudingrediensen i fooled pork är konserverad jackfruit i saltlag (jag köpte den på Netto men jag har sett att den även finns på Willy´s). Jackfruit är en tropisk frukt som odlas på lite olika platser i Asien. Jag har aldrig tidigare använt jackfruit så jag visste inte riktigt hur den skulle smaka. När jag öppnade burken tyckte jag att det luktade lite mysko, men den lukten försvann vid tillagningen. Slutresultatet blev en härligt saftig röra som var otroligt likt originalet. Vi käkade den goda röran tillsammans med coleslaw och smörgåsgurka i hembakade hamburgerbröd. Det var supersmarrigt 😋. Detta kommer jag definitivt att göra fler gånger. 

Receptet nedan har jag satt ihop av lite olika recept som jag hittat på nätet. 

Fooled pork
ca 6 - 8 portioner
2 burkar jackfruit  i saltlag à ca 560 g (se bild ovan) 
1 msk rapsolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk chilipulver
1 krm grovmalen svartpeppar
33 cl öl (kan bytas mot samma mängd vatten)
½ grönsaksbuljongtärning
2 ½ - 3 dl bbq-sås, välj gärna en sort med rökig smak t.ex. den här
Salt efter smak

Gör så här: 
Häll av jackfruitbitarna i ett durkslag och skölj dem lite hastigt under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt. Blanda kryddorna i en bunke. Ha i jackfruitbitarna och vänd runt dem så att kryddorna fastnar på dem. Hetta upp oljan i en stekpanna. Ha i jackfruiten och låt den steka på ganska hög värme i några minuter. Tillsätt öl eller vatten och smula ner buljongtärningen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt det puttra i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. 

Häll innehållet i stekpannan i formen. Dra isär jackfruitbitarna med hjälp av två gafflar. Blanda ner bbq-såsen. Sätt in formen i den övre delen av ugnen och grädda i ca 20 minuter, eller tills jackfruitröran kokat ihop och fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och smaka av röran med lite salt. Ät och njut!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.