lördag 9 juni 2018

Lättsockrad jordgubbssylt


Tidigare har jag kokat jordgubbssylt med enbart bär och syltsocker, men numera har jag börjat använda en blandning av vanligt strösocker och syltsocker. Det ger en något lösare sylt som, enligt min smak, är godare än sylt kokad med enbart syltsocker. 

Lättsockrad jordgubbssylt
ca 1 kg jordgubbar, färska eller frysta
150 g syltsocker
350 g strösocker

Gör så här: 
Skölj och snoppa färska jordgubbar. Dela dem i mindre bitar. Lägg dem i en gryta. Tillsätt sockret och låt det sakta koka upp under omrörning. Låt det koka ganska kraftigt, utan lock, i ca 10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast. Ta av grytan från värmen. Skumma ytan lite försiktigt med en sked (= ta bort det skum som bildats på ytan). Häll upp den varma sylten på väl rengjorda glasburkar, fyll burkarna ända upp. Skruva på lock. Förvara syltburkarna svalt. Öppnad burk bör förvaras i kylen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar