måndag 30 juli 2018

Skördegratäng med b.l.a. zucchini, broccoli, potatis, keso och feta


Originalreceptet till den här mumsiga gratängen kommer från Hemmets Journals matkalender 2014. Jag tyckte det var en passande maträtt att laga nu när vi har både hemodlad potatis och zucchini. Vi käkade den matiga gratängen med rivna morötter och ett gott bröd. En mycket god och enkel vegetarisk middag 😊. 

Skördegratäng
ca 4 - 5 portioner
1 msk olivolja
ca 300 g strimlad purjolök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 normalstor tärnad zucchini (ca 400 g)
ca 250 g kall kokt potatis, skuren i tärningar eller små bitar
400 g kokta broccolibuketter
15 - 20 gröna oliver, urkärnade och finhackade
1 - 1½ tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
250 g keso
150 g smulad fetaost
4 ägg
2 ½ dl grädde eller standardmjölk
lite matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i purjolöken, vitlöken och zucchinin och låt det steka på medelvärme i ca 7 - 8 minuter. Lägg det sedan i formen. Bland ner potatisen, broccolin och oliverna. Ha på örtsaltet och svartpepparn. Vispa ihop keson, fetaosten, äggen och grädden. Häll detta i formen. Ställ in formen på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 45 - 50 minuter, eller tills smeten har stelnat ordentligt i mitten. Ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar