lördag 18 augusti 2018

Äppelmos med kanel


Häromdagen kokade jag en sats mumsigt äppelmos smaksatt med kanel. Jag tänkte att det kunde vara gott att ha en klick äppelmos på frukostgröten. Förutom äppelmos har jag även kokat några satser av våra favoritvarianter av äppelchutney. Det känns bra att ta hand om så mycket som möjligt av det som vi kan skörda innan vi flyttar härifrån. Våra träd fullkomligt dignar av härliga äpplen. Det är dessvärre fler än vi som glädjer sig åt denna rikedom. Kajorna har också upptäckt att det finns mycket gott att käka så de har fest så fort tillfälle ges. Vi har varit tvungna att hänga upp nät över träden så att de giriga fåglarna inte ska hacka sönder all frukt. De får allt nöja sig med den frukt som faller ner och som vi inte vill ha själva.  

Äppelmos med kanel
2 kg skalade och urkärnade äpplen
ca ½ dl saft från pressad citron
2 - 3 dl vatten (börja med den mindre mängden)
1 kanelstång
500 g strösocker
500 g syltsocker

Gör så här:
Skär äpplena i bitar och blanda dem med citronsaften i en gryta. Tillsätt vattnet och kanelstången. Låt det koka upp och sedan småkoka på svag värme i ca 20 minuter, eller tills äpplena är mjuka. Ta av grytan från värmen. Fiska upp kanelstången och släng bort den. Mixa äpplena med en stavmixer eller liknande. Ställ tillbaka grytan på spisen. Blanda ner de båda sockersorterna. Låt moset koka i 5 - 10 minuter. Rör om då och då, men var försiktig för moset kan skvätta. Späd ev. med mer vatten om du tycker moset verkar vara för tjockt. Häll upp moset på väl rengjorda glasburkar med täta lock (skölj gärna ur burkarna innan med hett vatten och lite flytande atamon). Skruva åt locken ordentligt. Förvara burkarna svalt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.