torsdag 16 augusti 2018

Grönsaksbiffar med ris och krämig tomatsås


De här kanongoda grönsaksbiffarna gjorde jag för första gången förra året och de blev en riktig hit här hemma. Biffarna, som  bland annat innehåller broccoli, morötter och zucchinipassar alldeles utmärkt att göra nu på sensommaren när det är säsong för dessa grönsaker och rotfrukter. Receptet kommer ursprungligen från bloggen 'under tian' (se här). Vi käkade de mumsiga biffarna med kokt ris och en krämig tomatsås (se recept längre ner). Till detta hade vi våra vanliga tillbehör; pizzasallad, rivna morötter och squashröra. En mycket smakrik och smarrig middag 😋. 

Tips! biffarna passar också bra att servera med någon form av ugnsstekt potatis och en kall sås.

Grönsaksbiffar
ca 14 stycken
1 zucchini à ca 400 g
½ tsk salt
ca 250 g morötter 
200 g fryst broccoli, tinad och väl avrunnen
1 gul lök
½ tsk örtsalt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 ägg
2 dl riven lagrad ost (typ prästost)
1 dl vetemjöl
ca 2 dl havregryn
matolja till stekning

Gör så här: 
Sätt ett durkslag i en bunke utan att durkslaget nuddar bunken botten. Riv zucchinin grovt och lägg det rivna i durkslaget. Blanda zucchinin med det vanliga saltet. Låt det stå i ca 30 minuter. Krama ur vätskan ur zucchinin med hjälp av händerna. Lägg den urkramade zucchinin i en bunke. Skala och finriv morötterna. Krama ur vätskan ur dem också och lägg dem sedan i bunken. Krama även ur vätskan ur broccolin. Finhacka broccolin och ha i den i bunken. Skala och grovriv löken. Ha i den i bunken. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser utom oljan. Blanda ihop allt väl till en smet. Täck bunken och ställ den i kylen i ca 30 min. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna. Klicka ut smeten i jämnstora klickar med hjälp av en sked (jag stekte 6 stycken biffar i taget i min stekpanna). Forma till dem lite med hjälp av stekspaden. Låt dem steka på medelvärme i ca 4 minuter per sidan, eller tills de fått fin färg och känns stumma om man trycker på dem. 

Krämig tomatsås
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk balsamicovinäger
1 tsk strösocker
400 - 500 g krossade tomater
1 tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad timjan
2 krm torkad oregano
ca 1 ½ dl grädde
ev. lite färsk basilika

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén. Låt det steka under omrörning i ca 1 minut. Ha i vinägern och sockret. Låt det koka en kort stund tills det mesta av vinägern kokat in i löken. Tillsätt tomaterna, örtsaltet, svartpepparn och de torkade örterna. Lägg på ett lock och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen under kastrullen. Låt såsen puttra på svag värme i ca 40 minuter. Rör om då och då. Tillsätt grädden och låt den bli varm. Rör ev. ner lite strimlad färsk basilika. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.