onsdag 22 augusti 2018

Kryddig afrikansk zucchinigryta med tahini


Idag blir det ytterligare ett recept innehållande zucchini. Denna gång fick den användbara grönsaken bli huvudingrediens i en härlig gryta, smaksatt med afrikansk krydda och tahini. Vi käkade den smakrika grytan tillsammans med färska grönsaker, basmatiris och en klick äppelchutney. Det var supermumsigt 😋. 

Tips! Istället för ris kan jag tänka mig att det även kan vara gott att ha couscous eller äggnudlar till den här grytan. 

Kryddig afrikansk zucchinigryta med tahini
ca 4 - 6 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 800 g zucchini (ungefär 2 normalstora)
2 msk tomatpuré
2 tsk afrikansk krydda (se här)
½ grönsaksbuljongtärning
2 ½ - 3 dl vatten
ca 3 msk tahini (= en tjock smet gjord på malda sesamfrön. Brukar finnas bland orientaliska livsmedel i matbutiken)
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här:
Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Skölj av och ansa zucchinin och skär den i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (välj gärna en stekpanna med hög kant). Ha i löken och zucchinin och låt det steka på hög värme i ca 10 - 15 minuter, tills de mjuknat och fått lite färg. Tillsätt vitlöken och tomatpurén och låt allt steka i ytterligare 1 - 2 minuter under omrörning. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningen. Låt det småkoka i ca 10 minuter. Rör ner tahinin och låt det sjuda under omrörning i 2 - 3 minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite grovmalen svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.