måndag 27 augusti 2018

Zucchinigratäng med svamp och keso


Nu börjar det kännas som om vi inte äter något annat än mat innehållande zucchini, vilket vi ju inte heller har gjort den senaste tiden. Det blir lätt så när man odlar egen zucchini. Det är tur att det går att laga så många olika sorters maträtter på nämnda grönsak så att det i alla fall blir lite variation på middagsbordet. Dagens recept får bli denna matiga zucchinigratäng med svamp och keso. Härliga sensommarsmaker! 👍 Vi käkade den goda gratängen med en blandad sallad och ett frasigt bondbröd. Mums!😋

Zucchinigratäng med svamp och keso
ca 4 - 6 portioner
1 msk olivolja
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 gul lök
1 - 2 vitlöksklyftor
ca 800 g zucchini (ungefär 2 normalstora)
ca 1 tsk örtsalt
2 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ 1 tsk torkad timjan
500 g keso
ca 2 - 2 ½ dl riven lagrad ost
2 ägg
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj av och ansa zucchinin och skär den i små tärningar. 

Gör sedan på lite olika sätt beroende på om du använder färska eller frysta champinjoner. Färska champinjoner steks direkt med löken i oljan i stekpannan i ca 4 - 5 minuter. Frysta champinjoner steks utan fett tillsammans med löken, på ganska hög värme, tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat, sedan tillsättes oljan och allt får steka i ytterligare ca 2 - 3 minuter. 

Tillsätt zucchinin och låt den steka med i ca 10 - 15 minuter, eller tills allt mjuknat och fått lite färg. Tillsätt vitlöken, örtsaltet, svartpepparn och timjan och stek allt i ytterligare ca 1 - 2 minuter. 
Smaka av fräset och låt det sedan svalna. Låt under tiden keson rinna av i en trådsil över en bunke. 

Värm upp ugnen till 200 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Rör ihop den avrunna keson med äggen och osten. Vänd ner fräset. Häll allt i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering. Den här rätten går att servera varm, ljummen eller kall. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.