lördag 4 augusti 2018

Zucchinisoppa med kokos och grön curry


När man odlar egen zucchini händer det nästan varje år att man missar att plocka av ett eller annat exemplar som gömmer sig under bladverket. Följden blir att de i lugn och ro kan växa sig gigantiska. Precis detta hände mig för några dagar sedan. Då plockade jag nämligen ett praktexemplar på ca ett och ett halvt kilo. När zucchinin blivit så pass stor är den inte riktigt lika mjäll och fin som de mindre exemplaren, men den går ändå att äta. Jag brukar dock ta bort det mjuka innanmätet och kärnorna innan jag använder den. Den kärnfria jättezucchinin fick bli huvudingrediens i denna mycket smakrika och goda soppa, inspirerad av det asiatiska köket. Ett perfekt sätt att ta hand om förvuxen zucchini 😊.

Zucchinisoppa med kokos och grön curry
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 1 kg zucchini
1 tsk riven färsk ingefära
ca 2 msk grön currypasta (ta mer eller mindre efter egen smak)
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 - 3 kaffir-limeblad
400 ml kokosmjölk (= 1 normalstor plåtburk)
1 - 2 msk thaisoja
ev. lite salt och thaibasilika

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa och skölj av zucchinin. Skär den sedan i tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och zucchinin och låt det steka på ganska hög värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken, ingefäran och currypastan. Låt allt steka i ytterligare någon minut. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Ha i limebladen. Låt allt koka upp. Sänk sedan värmen under grytan och lägg på ett lock. Låt soppan småkoka på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Ta av grytan från värmen och fiska upp limebladen. Mixa soppan slät med t.ex. en stavmixer. Sätt sedan tillbaka grytan på värmen igen. Tillsätt kokosmjölken och låt soppan bli varm igen. Smaka av med thaisoja och ev. lite salt. Garnera gärna med thaibasilika. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.