lördag 8 september 2018

Äppelpajskladdkaka


Denna ljuvliga äppelpajskladdkaka bjöd jag på sist vi hade fikagäster. Den blev mycket uppskattat 😊. Originalreceptet på detta läckra bakverk kommer från en blogg som heter 'sweet and simple' (se här). Jag gjorde dock några justeringar i det ursprungliga receptet, som att ändra lite på tillvägagångssättet och gräddningstiden samt öka något på mjölmängden, byta ut en del av strösockret mot farinsocker och minska mängden kanel. Kakan blev en riktig fullträff både vad det gäller smak och konsistens. Vi serverade vaniljvisp till den mumsiga kakan, men det funkar säkert lika bra med en klick grädde om du föredrar det.

Äppelpajskladdkaka
blir 1 kaka à ca 20 cm i diameter
3 normalstora äpplen
1 dl farinsocker
1 tsk malen kanel
150 g smör + lite extra till formen
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 ägg

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform som mäter 20 cm i diameter. Smörj insidan av kanterna på formen med lite matfett. 

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i små tärningar (det är viktigt att tärningarna är små för annars hinner de kanske inte bli klara i ugnen). Lägg äppeltärningarna i en bunke och blanda dem med farinsockret och kanelen. Ställ undan dem så länge. 

Smält smöret på svag värme i en gryta på spisen. Ta av grytan från värmen och rör ner sockret. Tillsätt vaniljsockret och äggen. Rör till sist ner mjölet. Häll smeten i formen. Fördela äppelblandningen i ett jämnt lager över ytan men lägg den inte ända ut till kanten på formen utan spara ca 1 cm med bara smet. 

Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda kakan i ca 35 - 40 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite smått dallrig i mitten när den är färdig (jag gräddade min kaka i ca 40 minuter). Täck formen med en tom plåt om ytan blir för mörk innan kakan är färdiggräddad. Ta ut kakan och låt den kallna i formen. Låt gärna kakan stå kallt några timmar innan servering så att den hinner stelna till lite och blir enklare att skära.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.