söndag 2 september 2018

Honungslimpor


I fikarummet på jobbet finns det några gamla exemplar av tidningen Hemmets Journal som jag brukar bläddra i lite då och då. I ett av numren hittade jag receptet på dessa honungslimpor. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i honung, men som ni vet vid det här laget så gillar jag att utmana mig själv så jag bakade limporna trots denna honungsmotvilja. Brödet blev visserligen supergott (speciellt att rosta), men det var tyvärr väldigt smuligt och jättesvårt att skära i skivor. Skivorna höll inte ihop ordentligt utan föll isär i bitar. Det beror säkert på att brödet innehåller ganska mycket grahamsmjöl. Nästa gång jag bakar dessa limpor ska jag testa att ersätta ungefär hälften av grahamsmjölet med vetemjöl istället, så kanske problemet löser sig. 

Honungslimpor
blir 2 limpor
50 g smör + lite extra till att smörja formarna med
5 dl mjölk
50 g jäst
3/4 dl honung
2 tsk salt
3 dl havregryn
5 dl grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl

Gör så här: 
Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll blandningen i en degbunke. Smula ner jästen och rör eller vispa tills den lösts upp helt. Tillsätt honungen och saltet. Rör om ordentligt. Ha i havregrynen och grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg sedan tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 - 45 minuter. 

Smörj 2 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 35 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 40 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut limporna ur formarna och låt dem kallan på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.