torsdag 6 september 2018

Tortillagratäng med zucchini och paprika


Den här delikata tortillagratängen käkade vi igår. Jag kokade ihop fyllningen när jag skördade den sista zucchinin för ett tag sedan, och den har legat färdiglagad i frysen sedan dess. Det gick därför väldigt snabbt och smidigt att laga till gratängen. Fyllningen tar i och för sig inte särskilt lång tid att koka ihop, men nu när ungefär hälften av all köksutrustning är nedpackad i flyttkartonger är jag tacksam över varje minut som jag kan spara in på vardagssysslorna. Det är därför jätteskönt att ha lite halvfärdig mat i frysen att ta till. Vi käkade den goda gratängen tillsammans med färska grönsaker, majskorn, mexikanskt böndipp (se här) samt en kall sås gjord på 1 dl het tacosås blandad med 2 dl avrunnen fil (kan ersättas med crème fraiche eller gräddfil). Det var riktigt mumsigt! 😋

Tips! Zucchiniröran, med eller utan crème fraiche, går också att använda som fyllning i t.ex. tacos, burritos eller enchiladas.


Tortillagratäng med zucchini och paprika
ca 4 - 6 portioner
1 förpackning mjuka vetetortillas, à ca 320 g
ca 2 dl riven lagrad ost
lite matfett till formen
Zucchiniröra:
1 msk rapsolja
2 gula lökar
800 g zucchini (ca 2 normalstora zucchini)
1 paprika
1 vitlöksklyfta
3 ½ msk hemmagjord tacokrydda (se här) (kan bytas mot 1 påse köpt tacokrydda men uteslut då saltet i receptet)
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
ca ½ tsk salt 

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, à ca 2 liter, med lite matfett. 

Skala och hacka löken. Skölj av och ansa zucchinin. Skär den sedan i små tärningar. Skala och finhacka vitlöken och skölj och tärna paprikan. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med hög kant och tillhörande lock. Ha i löken och zucchinin och låt det steka på ganska hög värme i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt paprikan och låt det steka i ytterligare ca 7 - 8 minuter. Ha i vitlöken och kryddorna och låt allt steka i 2 -3 minuter under omrörning. Tillsätt tomaterna och buljongtärningen. Låt det koka under lock i ca 10 minuter. Rör i crème fraichen och smaka av med salt. 

Skär tortillabröden i små bitar. Blanda dem med zucchiniröran i formen. Ha på den rivna osten. Sätt in formen på galler i i mitten av ugnen och låt grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills allt är varmt och osten fått fin färg. Ta ut gratängen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.