onsdag 17 oktober 2018

Black beans and rice


Black beans and rice är en lättlagad maträtt som, trots sitt enkla innehåll, är förvånansvärt smakrik. Ena dagen serverade vi den goda ris- och bönröran som fyllning i tortillabröd tillsammans med riven ost, majskorn, hackad paprika och en klick crème fraiche. Andra dagen hade vi röran i matlåda med bara lite riven ost på toppen. Det var supergott båda dagarna 😋. En mycket användbar vegetarisk maträtt som jag kommer att laga fler gånger.

Black beans and rice
ca 4 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl långkornigt ris
1 - 2 tsk chilipulver (jag tog 2 tsk, du kan naturligtvis ta mer om du gillar stark mat)
½ tsk malen spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 krm malen kanel
1 krm grovmalen svartpeppar
500 g krossade tomater
ca 1 tsk hot sauce
3 ½ - 4 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
400 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor
ca ½ tsk salt, eller efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en vid stekpanna med lite högre kant och tillhörande lock. Ha i löken och låt den steka på medelvärma i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, riset och kryddorna och låt det steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i de krossade tomaterna, hot saucen och 2 dl av vattnet. Smula ner buljongtärningen. Rör om och låt det koka upp. Sänk värmen så att det bara småkokar. Lägg på locket och låt det puttra på svag värme i ca 20 - 30 minuter. Späd med det kvarvarande vattnet, lite i taget, under tiden. Rör om i botten då och då så det inte bränner fast. Rör ner bönorna och låt dem bli varma (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.