lördag 20 oktober 2018

Kladdkaka med extra allt


Denna fantastiska tårta, bestående av kladdkaka, cheesecake, kolakräm och chokladtryffel, bakade jag för ett par veckor sedan till vår äldsta dotters födelsedag. En underbart smarrig skapelse som gick hem hos alla fikagäster. Tårtan var ganska mäktig så de flesta av oss tog bara en bit var (utom min magerlagda, sötsugna make som tog två bitar vid fikat och en till senare på kvällen). Originalreceptet kommer ifrån bloggen "sweet and simple" (en jättefin blogg som innehåller galet mycket godsaker). I det ursprungliga receptet ingick det 1 tsk kaffepulver men det uteslöt jag i min version. 

Kladdkaka extra allt
blir 1 tårta à 24 cm i diametern
Chokladsmet:
200 g smör
5 dl strösocker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
4 rumsvarma ägg
Cheesecakesmet:
300 g rumsvarm, naturell färskost, typ philadelphiaost
200 g sötad kondenserad mjölk (en normalstor burk brukar innehålla ca 400 g men det går att frysa in det som blir över)
1 rumsvarmt ägg
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Kolakräm:
2 dl grädde
50 g smör
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
½ dl farinsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
Tryffelkräm:
2 dl grädde
200 g hackad mörk choklad
Övrigt: 
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 C. Smörj insidan av kanterna på en springform, à ca 24 cm i diameter, med lite matfett och tryck fast ett bakplåtspapper i botten. 

Börja med att smälta smöret till chokladsmeten i en gryta. När smöret smält tar du av grytan från värmen. Rör ner sockret, kakaon, vaniljsockret och vetemjölet. Blanda allt väl. Knäck ner äggen och rör om tills du fått en slät, blank smet. Häll den i formen. Se till att det blir ett jämntjockt lager. 

Rör ihop alla ingredienser till cheescakesmeten och häll den i ett jämnt lager ovanpå chokladsmeten i formen. Sätt in formen på gallret i den nedre delen av ugnen och låt kakan grädda i ca 50 minuter. Stäng av ugnen och öppna luckan så att det blir en glipa (jag brukar sätta en träslev eller liknande i öppningen så att luckan står lite på glänt). Låt kakan stå kvar i ugnen i ca 5 - 10 minuter. Ta sedan ut kakan ur ugnen och låt den svalna innan du ställer den i kylen. Låt kakan stå i kylen i minst 5 timmar (jag lät den stå över natten).  

Blanda alla ingredienser till kolakrämen i en gryta. Låt det koka upp under omrörning och sedan koka på medelvärme i ca 10 - 15 minuter, eller tills smeten tjocknat.Du kan prova om smeten är klar genom att hälla en droppe smet i ett glas med vatten och kolla så att det går att forma en mjuk kolaboll. Låt krämen svalna. Häll den sedan i ett jämnt lager på kakan. Ställ kakan kallt i minst 2 timmar. 

Lägg den hackade chokladen, till tryffelkrämen, i en bunke. Koka upp grädden och häll den i bunken. Låt stå i någon minut. Rör om ordentligt tills all chokladsmält och tryffelkrämen blivit blank och slät. Häll krämen ovanpå kolalagret i formen. Ställ kakan kallt, i ca 2 timmar, eller tills tryffelkrämen stelnat. Skär tårtan i bitar, ät och njut. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.