måndag 15 oktober 2018

Pastagratäng med morot, paprika och ajvar


Torra och tråkiga pastagratänger är inget för mig så jag brukar därför ha i ganska mycket sås när jag gör sådana. Då kan jag vara säker på att gratängen inte blir torr av att stå ett tag och att den även funkar bra att ha i matlådan. Den här smakrika pastagratängen, med morot, paprika och ajvar, blev helt perfekt krämig för min smak. Och som jag misstänkte så smakade den lika bra när jag åt den i matlådan nästa dag. Vi käkade den smarriga gratängen med lite pizzasallad och squashröra vid sidan av. 

Pastagratäng med morot, paprika och ajvar
ca 4 - 6 portioner
250 g pasta
vatten och salt till pastakoket
lite matfett till att smöra formen med
Morotsröra:
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 300 g morötter
1 paprika
1 tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
2 dl ajvar relisch
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
½ - 1 tsk örtsalt
Ostsås:
7 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
5 msk vetemjöl
ca 3/4 tsk salt
en liten nypa vitpeppar
ca 2 ½ dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 l, med lite matfett. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och lägg den i formen. 

Morotsröra: Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Skölj av paprikan. Kärna ur den och skär den i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på ganska hög värme i ca 10 - 15 minuter. Vänd runt allt lite då och då så att det inte bränns vid. Ha i vitlöken och paprikan låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter. 

Tillsätt paprikapulver, svartpeppar, ajvar och vatten. Smula i buljongtärningen. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan och lägg på ett lock. Låt röran småkoka på svag värme i ca 20 minuter, eller tills morötterna mjuknat. Smaka av med örtsalt och oregano. Blanda röran med pastan i formen.

Ostsås: Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt såsen puttra på svag värme i ca 15 minuter, eller tills mjölsmaken kokat bort. Rör om i botten ofta så att det inte bränner fast. Ta av grytan från värmen och rör i osten. Låt den smälta. Smaka av. Häll såsen i formen. 

Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda i ca 15 - 20 minuter, tills ytan fått fin färg. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.