lördag 17 november 2018

Grova potatislimpor


Vid det senaste tillfället som vi hade kokt potatis till maten blev det två små potatisar över. Dem kunde jag ju inte bara kasta bort utan jag använde dem i dessa grova potatislimpor. Liksom de flesta bröd innehållande skållat mjöl och potatis så blev limporna härligt saftiga. Ett extra plus är att den här typen av limpor håller sig mjuka och goda i flera dagar. En toppenlimpa med andra ord. 

Originalreceptet kommer från ica.se. I det receptet bakades limporna ut till runda bröd men jag valde att grädda mitt bröd i limpformar istället. Dessutom lät jag degen jäsa betydligt längre tid än vad som stod i originalreceptet. För att få lite extra skjuts på jäsningen lät jag degen, och limporna, jäsa i skåpet över kylen. Det funkade jättebra!👍

Grova potatislimpor
blir 2 limpor
Dag 1 (skållning):
5 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
5 dl kokande vatten
Dag 2: 
Skållningen från dag 1
50 g jäst
1 dl kallt vatten
150 g skalad kokt potatis
½ dl ljus sirap
11 - 12 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Dag 1: Blanda rågmjölet med saltet i en stor degbunke. Häll på vattnet och blanda ihop allt väl så att inget torrt mjöl finns kvar i bunken. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Dag 2: Vispa ut jästen i vattnet i en skål. Blanda sedan detta med skållningen från dag 1. Rör om ordentligt. Finriv eller pressa potatisen och ha i den i bunken. Tillsätt även sirapen. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i ca 10 minuter. Forma den till en rund boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i ca 2 timmar (jag lät den stå i skåpet ovanför kylen). 

Smöra 2 limpformar à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 1 timme (jag lät dem jäsa i skåpet över kylen). Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda limporna i ca 50 - 60 minuter, eller tills de är 96 - 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna. Låt dem kallna på galler under bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.