onsdag 7 november 2018

Linscurry med kokosmjölk


Denna goda linscurry med kokosmjölk smakade finemang tillsammans med basmatiris och en klick äppelchutney. Linser av olika slag är en basvara i vårt skafferi. Min favoritsort är röda linser eftersom jag tycker att de är godast. Dessutom är de enkla att använda eftersom de inte behöver blötläggas innan tillagning utan kan tillsättas direkt i grytan. Röda linser är kort och gott en superråvara att ha hemma för smidig vegetarisk matlagning 👍. 

Linscurry med kokosmjölk
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
2 normalstora morötter (ca 175 - 200 g sammanlagd vikt)
1 - 2 vitlöksklyftor
1 - 2 tsk fint riven färsk ingefära
1 färsk chilifrukt 
1 krm malen kanel
1 tsk malen koriander
2 tsk malen spiskummin
250 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk (= 1 normalstor burk)
1 ½ dl torra röda linser
ca 1 tsk salt

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Skölj och finhacka chilin. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt det steka på medelvärme i ca 8 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran, chilin och kryddorna. Låt det steka under omrörning i ca 1 minut. Tillsätt tomaterna och kokosmjölken. Låt det koka upp. Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj av dem under rinnande kallt vatten. Ha sedan i dem i grytan. Rör om ordentligt. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt grytan puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna är så mjuka som du vill ha dem (jag föredrar dem riktigt mjuka). Rör om i botten av grytan då och då så det inte bränner fast. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.