måndag 5 november 2018

Vegetarisk söndagsgryta med quorn


Den här lyxiga vegetariska varianten av kreolskans söndagsgrytan innehåller både quornfiléer och vegetarisk salami. Jag gillar ju som bekant inte att använda fejkade köttprodukter, men en del av våra gamla favoritmaträtter är svåra att få till utan att fuska till det lite. I och för sig kanske det skulle funka att byta ut quorn mot mörka linser, eller kikärtor, och salamin mot rökt paprikapulver eller liquid smoke. Det får jag testa att göra nästa gång. Vi käkade den smaskiga grytan med våra vanliga grönsakstillbehör, samt ugnsstekt potatis smaksatt med hemmagjord cajunkrydda (se här). En riktigt höjdarmiddag. 

Jag använde vegetarisk salami från Lidl i den här grytan, men om du inte få tag i vegetarisk salami så kan du byta ut den mot samma mängd vegetarisk chorizo (alternativt 1 - 2 kryddmått rökt paprikapulver eller några droppar liquid smoke). 

Vegetarisk söndagsgryta med quorn
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 finhackad gul lök
300 g quornbitar
1 finhackad vitlöksklyfta
1 strimlad röd paprika
50 g hackad vegetarisk salami med chili
½ tsk torkad timjan
2 ½ dl standardmjölk
2 ½ dl grädde
1 ½ msk vetemjöl
1 - 2 krm hot sauce (börja med den mindre mängden)
1 msk grönsaksfond
10 halverade urkärnade svarta oliver
10 inlagda syltlökar
ca ½ dl finhackad smörgåsgurka
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och quornbitarna och låt det steka på ganska hög värme i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt vitlöken, paprikan och salamin och låt det steka i ytterligare 2 - 3 minuter. Tillsätt timjan. Vispa ihop mjölken med grädden, mjölet, hot saucen och fonden till en slät redning. Häll sedan detta i stekpannan under omrörning. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under stekpannan och lägg på ett lock. Låt grytan puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då. Tillsätt oliverna, syltlöken och smörgåsgurkan. Låt grytan småkoka i ytterligare 2 - 3 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.