torsdag 18 maj 2023

Limpor med koriander


När jag hade bakdag senast smaksatte jag ett av bröden med malen koriander. Jag är inte särskilt förtjust i kryddade matbröd, men ville ändå testa. Brödet smakade bra och hade bara en subtil smak av koriandern. Trots att det var fullt ätbart är det inget som jag kommer att göra fler gånger. Det var kul att utmana mina smaklökar, men jag föredrar okryddat bröd. 
 
Limpor med koriander
blir 4 limpor
50 g jäst
12 dl vatten, ca 35 - 37 C varmt
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 dl rapsolja
2 tsk malen koriander
2 dl grovmalet rågmjöl
1 dl linfrön
ca 28 dl rågsikt 

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet. Rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, sirapen, oljan och koriandern. Arbeta i rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter, tills degen har ungefär fördubblats i storlek. 

Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en limpa och lägg dem i formarna. Täck formarna med en bakduk. Låt jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C.  

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 45 - 50 minuter, eller tills limporna är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lägg över bröden på ett brödgaller. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna. 

Tips! det går att grädda brödet i en långpanna. Dela då degen i 4 - 5 lika stora delar och forma dem till limpor. Lägg dem i en bakpappersklädd långpanna. Pensla lite smält smör mellan varje limpa, eller lägg en bit bakplåtspapper mellan dem. Jäs bröden som ovan. Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 60 - 70 minuter, eller tills de mittersta bröden är 98 C inuti. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.