Limpor med koriander
blir 4 limpor
50 g jäst
12 dl vatten, ca 35 - 37 C varmt
12 dl vatten, ca 35 - 37 C varmt
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 dl mörk sirap
1 dl rapsolja
2 tsk malen koriander
2 dl grovmalet rågmjöl
1 dl linfrön
ca 28 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet. Rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, sirapen, oljan och koriandern. Arbeta i rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter, tills degen har ungefär fördubblats i storlek.
Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en limpa och lägg dem i formarna. Täck formarna med en bakduk. Låt jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C.
Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 45 - 50 minuter, eller tills limporna är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lägg över bröden på ett brödgaller. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna.
ca 28 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet. Rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, sirapen, oljan och koriandern. Arbeta i rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter, tills degen har ungefär fördubblats i storlek.
Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en limpa och lägg dem i formarna. Täck formarna med en bakduk. Låt jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C.
Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 45 - 50 minuter, eller tills limporna är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lägg över bröden på ett brödgaller. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna.
Tips! det går att grädda brödet i en långpanna. Dela då degen i 4 - 5 lika stora delar och forma dem till limpor. Lägg dem i en bakpappersklädd långpanna. Pensla lite smält smör mellan varje limpa, eller lägg en bit bakplåtspapper mellan dem. Jäs bröden som ovan. Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 60 - 70 minuter, eller tills de mittersta bröden är 98 C inuti.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.