onsdag 8 juni 2022

Bönburgare med paprika och chili

 

För ett tag sedan var jag supersugen på en riktigt saftig och god burgare. Jag tänkte först göra en gammal favorit (linsburgare) men sedan tänkte jag om och rotade istället fram ett nytt recept, på en bönburgare med paprika och chili, som jag hade sparat i min receptpärm. Originalreceptet kommer från en blogg som heter 'Peas and crayons' (se här). Vi käkade burgarna i hamburgerbröd, med dressing, ketchup och smörgåsgurka. Det var supergott! 

Bönburgare med paprika och chili 
blir 6 stora burgare eller 8 mindre
Rapsolja till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 150 g morötter
1 liten paprika, à ca 125 - 150 g 
1 msk tomatpuré
1 msk chilipulver
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
3 dl havregryn
ca 225 - 250 g kokta kidneybönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk konservarede kidneybönor (avhällda och avsköljda)
1 stort ägg
ev. lite skivad eller riven ost att toppa burgarna med 

Gör så här:

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötter och riv dem grovt. Skölj, kärna ur och hacka paprikan. 

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 10 min. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 5 minuter. Ha i vitlöken, tomatpurén, chilipulvret, saltet, svartpepparn och oreganon. Låt allt steka i ytterligare 2 - 3 minuter. Låt det sedan svalna. 

Mixa havregrynen tills de är som ett lite grövre mjöl. Ställ undan dem så länge. 

Mixa bönorna med grönsaksfräset och ägget till en grov smet. Blanda ner havremjölet. Blanda allt väl. Forma 6 - 8 jämnstora burgare. Lägg dem på et fat. Ställ dem kallt i ca 30 minuter. 

(OBS! Du kan frysa in burgarna om du vill. Klä då en bricka med bakplåtspapper och lägg burgarna på den. Ställ brickan i frysen tills burgarna fryst. Lossa dem från papperet och lägg dem i en plastpåse. Stek dem otinade eller tinade.)

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek några burgare i taget ca 4 - 5 minuter per sidan. Ha ev. på lite ost och låt den smälta. Servera burgarna i hamburgerbröd med dina favorittillbehör. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.