fredag 22 juli 2022

Marockansk gryta med kikärtor, morot, betor och zucchini

 

Nu är det skördetid på odlingslotten och det märks på matvalet här hemma. Det blir mest improviserade maträtter à la 'tager vad man haver'. Häromdagen tog vi upp en rödbeta för att undersöka om de är stora nog att börja skörda. Betan fick sedan bli en av ingredienserna, tillsammans med bland annat zucchini, morot och kikärtor, i en marockanskinspirerad gryta. Vi käkade grytan tillsammans med råkost samt couscous, hummus och en kall sås smaksatt med mynta. Det var kanongott! 😋

Marockansk gryta med kikärtor, morot, betor och zucchini
ca 4 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 100 g morot
ca 100 g färsk rödbeta 
ca 400g zucchini (1 medelstor)
1 msk marockansk krydda (se här)
500 g krossade tomater
ca 1/2 - 3/4 tsk salt (ta mer eller mindre mängd efter egen smak
2 lagerblad
200 - 250 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade kikärtor (avhällda och avsköljda)
ca 20 -25 små pimentofyllda gröna oliver
Till servering: 
Couscous eller basmatiris, samt eventuellt hummus och en kall yoghurtsås smaksatt med mynta

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och betorna. Skär dem i små jämnstora tärningar (jag gjorde dem lite mindre än 1 x 1 cm stora) . Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt betorna och morötterna. Låt allt steka i ca 20 minuter. Värn runt allt några gånger under tiden. 

Skölj zucchinin och skär den i jämnstora tärningar. Tillsätt zucchinin och låt allt steka i ca 10 minuter till. Ha i vitlöken och kryddmixen. Stek allt under omrörning i ytterligare några minuter. Häll i de krossade tomaterna. Ha i kikärtorna, saltet och lagerbladen. Blanda allt väl och låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme, under lock, i ca 10 - 15 minuter. Tillsätt oliverna och smaka av.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.