onsdag 27 juli 2022

Annas provensalska grönsakslåda med haricots verts

 

Det råder ingen brist på hemodlade råvaror i vårt hem just nu, för odlingslotten dignar av gröna bönor, rödbetor, grönkål, zucchini och potatis. Häromdagen skördade vi en stor påse gröna bönor och idag ska vi ta upp rödbetor. En del av de gröna bönorna använde jag i en superdupergod grönsakslåda. Originalreceptet kommer från boken 'Medelhavsmat', av Anna Bergenström (jag har tidigare gjort en variant av samma sorts gratäng, men då med zucchini, se här). Vi käkade en blandad sallad och en bit focaccia till gratängen. Det var mycket mumsigt! 😋

Annas provensalska grönsakslåda med haricots verts
ca 4 - 6 portioner
Lite matfett till formen
6 stora ägg
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 dl riven vällagrad ost, typ prästost eller liknande
1 dl finriven parmesan
Röran nedan
Bönröra:
1 msk olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 600 g gröna bönor (haricots verts), färska eller fysta
2 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk salt
1 tsk torkad timjan
400 - 500 g krossade tomater
2 - 3 msk hackad basilika, färsk eller fryst

Gör så här: 
Börja med att göra bönröran (den kan du göra upp till ett dygn innan och förvara i kylen tills den ska användas). 

Finhacka löken och vitlöken. Skölj av och ansa bönorna. Dela dem eventuellt i mindre bitar. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt den steka med i någon minut. Häll i tomaterna och ha i svartpepparn, saltet och timjan. Vänd ner bönorna. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att röran bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 25 - 30 minuter, eller tills bönorna är så mjuka som du vill ha dem (du kan minska koktiden till 15 -20 minuter om du använder frysta bönor). Häll alltihop i en skål. Täck skålen och ställ den kallt så att röran får kallna. 

Värm upp ugnen till 175 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Rör ihop äggen med saltet och svartpeppar i en bunke. Tillsätt bönröran och de båda ostsorterna. Häll alltihop i formen. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 60 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå några minuter innan servering. Lådan är lika god att servera varm, likväl som ljummen eller kall. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.