måndag 1 augusti 2022

Zucchinisoppa med curry och champinjoner

 

I helgen som var har det varit varmt och skönt här i Vadstena. Vi har tillbringat det mesta av tiden utomhus, på vår uteplats, nere vid sjön och på odlingslotten. Härligt!

Idag regnar det dock så jag har passat på att vara inne och fixat lite i köket. Vi har mycket zucchini att ta hand om just nu. Jag använde en del av den som huvudingrediens i dagens lunch, en kryddig soppa, som vi käkade med ett ljust bröd. Det var värmande och gott! 

Jag har även bakat en saftig zucchinikaka, eftersom vi får fikagäster i morgon. Kakan har jag bakat några gånger tidigare så jag vet redan att den är mycket mumsig. Receptet på kakan hittar du här

Zucchinisoppa med curry och champinjoner
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
200 g skivade champinjoner
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 1 kg zucchini (1 normalstor zucchini brukar väga ca 350 - 400 g)
2 tsk currypulver (vanlig gul curry)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
400 ml kokosmjölk (1 normalstor konservburk)
6 dl vatten
2 svampbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
½ tsk torkad timjan
Lite salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Ansa zucchinin och skär den i tärningar. 

Hetta upp en stor stekpanna, men ha inte i något matfett. Ha i svampen och låt den steka tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och löken. Låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. ha i vitlöken, ingefäran och curryn. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i 2 dl av vattnet och häll sedan över alltihop i en gryta. 

Rör ner zucchinin i grytan. Tillsätt kokosmjölken och resterande 4 dl vatten (Tips! använd den tomma burken som mått). Smula i buljongtärningarna och rör i sambal och timjan. Blanda allt väl. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 40 minuter. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.