tisdag 30 augusti 2022

Pastagratäng med gröna bönor

 

En av de allra bästa grödor vi odlar på odlingslotten är gröna bönor. Vi odlar en sort som heter 'Ferrari'. Den ger generöst med fina, mjälla bönor. Jag har plockat ungefär en tre literspåse varannan till var tredje dag ända sedan plantorna började producera. Det mesta av skörden har jag förvällt och fryst in. Senast som jag skördade bönor använde jag en del av dem i en krämig pastagratäng, smaksatt med italiensk salladskrydda. Det blev kanongott! 😋

Pastagratäng med gröna bönor
ca 4 portioner
250 g torr pasta
vatten och salt till kokning
300 g gröna bönor, frysta eller ansade färska
1 - 1 ½ tsk italiensk salladskrydda
1 ½ - 2 dl lagrad riven ost till gratinering
Lite matfett till att smöra formen med
Sås: 
8 dl standardmjölk (3% fett)
ca 3 - 3 ½ msk vetemjöl
ca 3/4 tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. 

Koka pastan och gröna bönorna enligt anvisningarna på förpackningen. (Jag använde frysta bönor och lät dem koka tillsammans med pastan, för att spara disk 👍). Häll av pastan och bönorna, och lägg dem i formen. Blanda dem med salladskryddan. 

Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en gryta (ett tips är att börja med såsen under tiden som du kokar pastan och bönorna). Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av. 

Häll såsen i formen och blanda allt väl. Strö på osten över hela ytan. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Låt gratängen grädda i ca 25 minuter, eller tills osten har fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå några minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.