måndag 15 augusti 2022

Potatiscurry med indisk krydda, kokos och haricots verts

 

Vi odlar potatis på vår odlingslott och vår absoluta favoritsort är Amadine. Den är fast, smörig och jättegod. Den passar perfekt att använda i dagens recept, som är en indisk potatiscurry med kokosmjölk och haricots verts. Vi käkade den kryddiga grytan med basmatiris och en klick äppelchutney. Det var mycket mumsigt! 😋

Tips! Om du vill kan du tillsätta 200- 250 g kokta kikärtor i receptet nedan, eller byta ut 400 - 500 g av potatisen mot samma mängd kokta kikärtor.

Potatiscurry med indisk krydda, kokos och haricots verts
ca 4 portioner, om man äter grytan med ris eller bröd
ca 1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 1 kg potatis av en fast sort
1 msk indisk kryddmix (se här)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
½ - 1 chilifrukt
2 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk, à ca 400 ml
3/4 - 1 tsk salt
2 lagerblad (kan uteslutas)
150 - 200 g haricots verts (jag använde frysta, som jag bröt i mindre bitar)
Till servering: 
Basmatiris eller naanbröd samt en klick chutney (se här)

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala potatisen och skär den i jömnstora tärningar (jag skar dem i ca 2 x 2 cm stora tärningar)

Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt potatisen och låt den steka med i ca 10 minuter, tills den fått lite färg runt om. Ha i vitlöken, kryddmixen, ingefäran, chilin och tomatpurén. Låt allt steka under omrörning i någon minut. 

Häll i kokosmjölken. Tillsätt saltet, lagerbladen och haricots vertsen. Låt det koka upp. Täck stekpanna med ett lock, eller med en bit aluminiumfolie. Sänk värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Låt grytan puttra på svag värme i ca 15 - 20 min, eller tills potatisen är mjuk (detta kan ta olika lång tid beroende på vilken potatissort du använder). Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.