torsdag 11 augusti 2022

Zucchinigratäng med svamp, dill och färskost


Nu finns det gott om zucchini på odlingslotten så nu lagar jag maträtter med zucchini i var och varannan dag. Häromdagen gjorde jag en krämig gratäng med zucchini, svamp, dill och färskost. Till den goda gratängen käkade vi ugnsstekt potatis. Det var superdupergott! 😋

Zucchingratäng med svamp, dill och färskost
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
ca 0,8 - 1 kg zucchini (1 normalstor zucchini brukar väga ca 350 - 400g)
ca 150 g strimlad purjolök
1 dl grädde (valfri fetthalt)
1 dl vatten
ca 100g naturell färskost (typ philadelphiaost)
1 svampbuljongtärning
2 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk torkad dill
Salt efter smak
ca 2 dl riven vällagrad ost

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Ansa zucchinin och skär den i jämnstora tärningar. Ställ undan dem så länge. 

Hetta upp en stor stekpanna utan att ha i matfett. Ha i svampen i stekpannan och låt den steka tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan. Ha i zucchinin och låt allt steka på hög värme tills zucchinin fått lite färg, vilket tar ca 10 - 15 minuter. Tillsätt purjolöken och låt den steka med i ca 4 - 5 minuter. Häll i grädden och vattnet. Klicka i färskosten. Smula i buljongtärningen och ha i svartpepparn och dillen. Blanda allt väl. Låt det puttra på svag värme i 4 - 5 minuter. Smaka av röran och lägg den i formen. 

Strö på den rivna osten i ett jämnt lager ovanpå röran i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda gratängen i ca 20 - 25 minuter, tills den är genomvarm och fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.