måndag 5 september 2022

Lättbakade havrelimpor med aprikoser

 

De här mjuka och goda limporna brukar jag käka istället för fikabröd till en kopp te. Jag tycker att det är jättegott att ha torkad frukt i bröd, och just aprikoser är en av mina favoritfrukter att tillsätta. Mums! 😋

Lättbakade havrelimpor med aprikoser
blir 2 limpor som gräddas i formar
8 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
3 dl havregryn
1 dl havrekli eller vetekli
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
15 torkade aprikoser, klippta i småbitar
10 dl filmjölk (jag använde lättfil)
ca 1 - 1 ½ dl sirap
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: Värm upp ugnen till 175 C och smörj 2 limpformar, à ca 1½ liter, med lite matfett (det är viktigt att smöra formarna ordentligt för brödet fastnar lätt). 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i fomen och sirapen. Blanda allt väl så att det inte finns några mjölfickor i smeten. Fördela den tjocka smeten i formarna. Släta till ytan lite med en slickepott. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda limporna i ca 90 minuter, eller tills de är 98 C inuti. 

Ta ut formarna ur ugnen. lossa limporna lite försiktigt och lägg över dem på ett brödgaller. Täck dem med en brödduk och låt dem kallna helt innan du skär i dem. Brödet går att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.