tisdag 13 september 2022

Kryddig soppa med två sorters kål

 

Nu när hösten närmar sig har det blivit dags att börja laga värmande soppor igen. Häromdagen kokade jag ihop en kryddig soppvariant, innehållande bland annat vitkål och grönkål. Vi käkade soppan med ett frasigt bröd. Det var mycket gott! 😋

Kryddig soppa med två sorters kål
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 finhackade gula lökar
500g vitkål, ganska fint hackad (eller grovt riven i matberedaren)
300 g morötter, skalade och slantade
1 finhackad vitlöksklyfta
1 - 2 tsk fint riven färsk ingefära
1 msk currykrydda (vanlig gul curry)
1 msk paprikapulver
ca ½ tsk torkad timjan
400 ml kokosmjölk (1 normalstor burk)
ca 8 - 10 dl vatten (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
2 grönsaksbuljongtärningar eller svampbuljongtärningar
2 lagerblad
ca 100 g hackad grönkål, färsk eller fryst
Salt, efter egen smak

Gör så här: 
Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitkålen och morötterna och låt allt steka i ca 8 - 10 minuter. Ha i vitlöken, ingefäran, curryn, paprikapulvret och timjan. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i kokosmjölken och vattnet. Smula i buljongtärningarna och ha i lagerbladen. Blanda allt väl. Lägg på ett lock på grytan och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 45 minuter. Blanda i grönkålen och låt soppan koka i ytterligare ca 15 minuter, eller tills allt är så mjukt som du vill ha det. Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. Smaka av soppan med salt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.