onsdag 21 september 2022

Potatispanna med ajvar relish, grönkål och bönor

 

Det känns tillfredsställande att använda råvaror som vi odlat själva. I dagens recept, som är en mycket mumsig potatispanna, har jag använt hemodlad potatis och grönkål. Grönkål är en gröda som är väldigt tacksam att odla och som går att skörda under lång tid. Vi odlar vår kål under en tunnel av fiberduk som skyddar mot både ohyra och köld. När vi plockar en omgång grönkål hackar jag upp den och förväller den innan jag paketerar den i små påsar. Jag brukar lägga ca 100 g per påse vilket jag tycker är en lagom mängd. 

Potatispanna med ajvar relish, grönkål och bönor
ca 4 portioner
2 msk olivolja
2 gula lökar
ca 1 - 1 ½ kg potatis av en fast sort
1 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver
ca 3 - 4 dl vatten
2 dl ajvar relish
1 svampbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
½ tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
200-250 g kokta kidneybönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk konserverade kidneybönor (avhällda och avsköljda)
100 g hackad grönkål, färsk eller fryst
Salt och grovmald svartpeppar efter smak 
Till servering: 
Oliver, fetaost, tzatziki och gärna ett gott bröd

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala potatisen och skär den i jämnstora, små tärningar. Heta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Höj sedan värmen under stekpannan och tillsätt potatisen. Låt den steka i ca 5 - 6 minuter, tills den fått lite färg runt om. Tillsätt vitlöken och paprikapulvret. Låt allt steka under omrörning i någon minut. 

Häll i vattnet och rör i ajvar relish. Smula i buljongtärningen och tillsätt örterna. Vänd runt allt. Låt det småkoka på svag värme under lock i ca 10 minuter. Vänd ner kålen och bönorna och låt allt koka tills potatisen är mjuk (detta kan ta olika lång tid beroende på storleken på potatisbitarna samt vilken sorts potatis du valt). Späd ev. med lite mer vatten om det kokar torrt. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.