tisdag 27 september 2022

Vegetariska piroger med tacokryddad grönsaksfyllning

 

Piroger är alltid bra att ha i frysen. Det är perfekt att ta med en pirog, eller två, när man ska ut på en husbilstur eller ha en picknick i naturen. Jag brukar fylla mina piroger med en billig, matig och god grönsaksröra. Huvudingredienserna är lök, vitkål och morötter sedan varierar jag smaksättningen med olika kryddor. Denna gång använde jag tacokrydda. Det funkade finemang.

Tips! Om du vill ha en god kall sås till pirogerna kan du blanda 2 dl crème fraiche med 1 krm salt och 3 - 4 msk tacosås. 

Vegetariska piroger med tacokryddad grönsaksfyllning
blir 12 stycken 
Fyllning: 
500 g morötter
300 g vitkål
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 påse köpt tacokrydda alternativt ca 3 ½ msk hemmagjord tacokrydda (se här
1 ½ - 2 dl vatten
2 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
Salt efter tycke och smak
ev. 2 -3 msk hackad inlagd jalapeño (om du vill ha extra hetta)
Deg: 
50 g jäst
50 g smör  eller  margarin
3 dl mjölk
2 rumsvarma ägg
1 tsk salt
ca 10 -12 dl vetemjöl  +  lite till utbakning 
lite mjölk till pensling

Gör så här:
Fyllningen: Börja med att göra fyllningen. Skala & grovriv morötterna. Skölj vitkålen och grovriv eller finhacka den (jag grovrev den i matberedaren). Skala och finhacka löken. Blanda morötterna med vitkålen och löken i en bunke. 

Hetta upp oljan i två stora stekpannor (stek grönsakerna i två omgångar om du inte har två stekpannor). Ha i hälften av grönsaksblandningen i varje stekpanna och låt det steka på medelhög värme i ca 15 - 20 minuter, eller tills grönsakerna krympt, fått färg och mjuknat. Lägg över alltihop i den ena stekpannan. Tillsätt vitlöken och tacokrydda. Låt allt steka i ytterligare ca 2 - 3 minuter. 

Tillsätt vattnet, lagerbladen och buljongtärningen (+ ev. jalapeño). Lägg på ett lock och låt det puttra på svag värme i ca 20 - 25 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Fiska upp lagerbladen och släng dem i komposten. Smaka av röran med salt och låt den svalna. 

Degen: Smält smöret eller margarinet i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll detta i en degbunke och smula ner jästen. Rör eller vispa tills den har lösts upp. Tillsätt äggen och saltet. Arbeta in vetemjölet så det blir en smidig deg. Knåda degen en stund. Lägg tillbaka den i bunken och lägg på ett lock eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i ca 45 minuter. 

Utbakning: ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 12 lika stora bitar (jag brukar väga hela degen och sedan dela upp vikten i 12 delar). Rulla dem till runda bullar och täck dem med en kökshandduk. Kavla ut en bulle i taget till en ca ½ cm tjock cirkel. 

Lägg på ca 3/4 - 1 dl fyllning på ena halvan av degcirkeln. Vik över den andra deghalvan över fyllningen och tryck ihop kanten ordentligt. Lägg pirogen på en plåt klädd med bakplåtspapper (det går åt 2 plåtar till alla piroger). Upprepa hela proceduren med resten av degbitarna. 

Täck pirogerna med kökshandduk och låt dem jäsa i ca 20 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Pensla ovansidan av pirogerna med lite mjölk och grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ät dem varma eller låt dem kallna på galler under duk. Förvara de kalla pirogerna i kylen i max 3 dagar eller i frysen i upp till 3 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.