Jag gör ofta egna kryddblandningar. Jag vet vad som är i dem (inga konstiga tillsatser) och de ökar chanserna att få till den rätta smaken på mat från världens alla kök. Blandningarna nedan är sådana som jag regelbundet använder och som kan förekomma i recepten här på bloggen. Recepten på kryddblandningarna har jag hittat i olika kokböcker och på nätet.
Tips! Jag brukar diska ur och spara tomma små kryddburkar, som jag sedan förvarar de hemmagjorda kryddorna i.
Italiensk mix
3 msk vardera av torkad basilika och oregano
2 msk vardera av torkad timjan, rosmarin och salvia
2 ½ msk torkad persilja
2 msk vardera av lökpulver och vitlökspulver
1 msk paprikapulver
2 tsk grovmalen svartpeppar
½ - 1 tsk hela fänkålsfrön
Gör så här: Mal fänkålsfröna i mortel. Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Gyroskrydda
1 msk vardera av chilipulver, paprikapulver, malen koriander, mald spiskummin och torkad persilja
½ msk vitlökspulver
2 tsk vardera av torkad timjan och oregano
2 krm malen kanel
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Kebabkrydda
3 msk malen spiskummin
1 msk paprikapulver
½ msk malen koriander
1 tsk cayennepeppar
2 tsk torkad oregano
1 tsk grovmald svartpeppar
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Arabisk krydda
1 msk vardera av malen spiskummin, malen koriander och vitlökspulver
½ msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 krm malen kryddnejlika
½ tsk vardera av cayennepeppar och malen kanel
1 tsk malen svartpeppar
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Marockansk krydda
2 msk vardera av malen spiskummin och torkad mynta
1 msk malen ingefära
2 tsk vardera av malen koriander, malen svartpeppar och malen kryddpeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk vardera av malen kardemumma och malen kanel
2 krm malen kryddnejlika
½ g = 1 påse saffran
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Berberekrydda
2 msk vardera av krossade torkade piripiri, malen ingefära och paprikapulver
½ tsk vardera av malen koriander och malen kardemumma
1 tsk malen spiskummin
1 krm vardera av malen kanel och malen kryddnejlika
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Afrikansk krydda (stark!)
3 tsk vardera av malen svartpeppar, cayennepeppar, chilipulver, malen ingefära, paprikapulver och curry (jag använder curry från Santa Maria)
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Bombay mix (stark!)
½ msk chiliflakes
1 msk Colman´s senapspulver
1 msk vardera av chilipulver, lökpulver, paprikapulver, malen spiskummin, torkad persilja och curry (jag använder Santa Maria)
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Cajunkrydda
2 msk paprikapulver
1 msk vardera av vitlökspulver, lökpulver, torkad oregano och torkad basilika
½ msk vardera av grovmald svartpeppar, cayennepeppar, chilipulver, malen spiskummin och torkad timjan
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Kreolkrydda
1 tsk vardera av malen spiskummin, paprikapulver, chilipulver och vitlökspulver
2 krm vardera av Colman´s senapspulver och malen ingefära
3 krm grovmalen svartpeppar
1-2 krm cayennepeppar
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Mexikansk krydda
2 msk chilipulver
2 tsk vardera av vitlökspulver, paprikapulver och malen spiskummin
1 tsk vardera av lökpulver och torkad oregano
½ tsk vardera av chiliflakes och grovmalen svartpeppar
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Tacokrydda
1 msk maizena majsstärkelse (inte maizenaredning)
1 msk vardera av vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver och chilipulver
2 msk malen spiskummin
1 tsk torkad oregano
2 krm cayennepeppar
1 tsk farinsocker
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt. Denna sats motsvarar ungefär 2 påsar köpt tacokrydda. Tänk bara på att det saknas salt i den hemmagjorda kryddblandningen.
Fajitakrydda
1 msk maizena majsstärkelse (inte maizenaredning)
1 msk vardera av vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver och chilipulver
2 msk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk vardera av malen koriander, gurkmeja, cayennepeppar och grovmalen svartpeppar
1 tsk farinsocker
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt. Denna sats motsvarar ungefär 2 påsar köpt fajitakrydda. Tänk bara på att det saknas salt i den hemmagjorda kryddblandningen.
Jerkmix
(Det brukar ingå muskot i en äkta jerkkrydda men eftersom jag inte tål muskot så har jag uteslutit det)
2 tsk vardera av malen ingefära och chilipulver
1 tsk vardera av lökpulver, vitlökspulver, grovmalen svartpeppar, malen kryddpeppar och torkad timjan
1 krm malen kanel
Gör så här: Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock. Förvara mörkt och svalt.
Har du något recept på potatismoskrydda? Jag har letat på nätet men inte funnit något...
SvaraRaderaHej! Tyvärr har jag inget recept på potatismoskrydda, men när jag söker på det på nätet så ser det ut som om de flesta moskryddor innehåller salt och torkad dill. Ett undantag verkar vara moskrydda från Santa Maria som, vad jag kan utläsa, inte innehåller dill utan består av: salt, socker, lök, vitpeppar, muskotnöt, selleri, jästextrakt och maltodextrin. Själv gillar jag att smaksätta potatismos med dill, så om jag skulle göra en egen variant skulle jag prova att blanda salt med lökpulver och torkad dill (kanske 1 msk salt, ½ - 1 tsk lökpulver och 1 msk torkad dill). Hoppas du kan få till en egen god variant. Ha det gott!
RaderaMvh Tove