tisdag 19 januari 2016

Örtfisk


Då var det åter dags för fisk här i köket. Den här fiskrätten är jättegod och superenkel att laga, vilket passar perfekt så här i början av veckan. Ibland är det skönt med mat som nästan sköter sig själv så att man får mer tid till andra aktiviteter eller till att bara ligga på soffan, läsa en bra bok och det lugnt. 

Receptet hittade jag för många år sedan i en kokbok av Anna Bergenström. Jag tror att boken heter 'Annas mat' men vad hon kallar fisken har jag dessvärre glömt. Här hemma går den i alla fall under namnet örtfisk. Jag har ändrat lite i det ursprungliga receptet för att det ska passa oss bättre. 

Örtfisk 
Räcker till 3 normala eller 4 små portioner ( hos oss räcker det till 4 portioner för vi äter små portioner fisk)
400g färsk eller tinad vit fisk, t.ex. torsk, hoki eller kolja
ca 1 ½ tsk trocomare örtsalt
2 ½-3 dl grädde av valfri fetthalt
ca 1 ½ dl mjölk
ca 1 dl riven ost t.ex. prästost
Matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smöra en ugnsform som rymmer fisken.  Lägg fisken i formen. Vispa ihop grädde, mjölk och örtsalt i en bunke. Häll detta på fisken och strö på osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter (fisken ska vara ca 54-55 C inuti). Vi brukar servera örtfisken med kokt potatis, gröna ärter och rivna morötter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.