fredag 29 januari 2016

Tacogratäng


Trots att vi tycker jättemycket om tex-mexmat här hemma har vi har aldrig infört obligatorisk tacofredag. Jag är nämligen helt övertygad om att jag skulle bli urless på att äta likadan eller nästan likadan mat varje fredag. Det finns ju så mycket annat gott och spännande att äta.

Vi är inte så förtjusta i vanliga tacos utan väljer hellre något annat när vi väl äter tex-mexmat. Den här tacogratängen är jättegod, enkel och billig och ett utmärkt alternativ till tacos. Vi serverar gratängen med grönsaker, nachochips, tacosås och mexikanskt böndipp (se recept här).

Tacogratäng
4-5 port
1 pkt = ca 6 stora eller 8 mellanstora tortillabröd
400g kokta svarta bönor (se här)  alternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar konserverade svarta bönor. 
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
½-1 buljongtärning
1 påse tacokrydda  eller  ca 3½ msk hemmagjord tacokrydda + ½ tsk salt (se här).
400-500g krossade tomater
2 dl crème fraîche
2½-3 dl mjölk 
Riven ost till gratinering
Lite olja till stekning
Lite matfett till formen 

Gör så här:
Obs! om du använder konserverade bönor så häll av dem i ett durkslag, spola dem med kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de används.

Sätt ugnen på 225 C. Smörj en ugnsfast form med lite matfett.

Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Lägg i löken och vitlöken och låt dem steka på medelvärme i ca 5 minuter. Häll i bönorna. Mosa några av dem lite lätt med en gaffel. Tillsätt tomaterna, kryddorna och buljongtärningen. (Om du har en mindre stekpanna så häll över alltihop i en gryta för det ska i mer vätska senare). Låt bönröran koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt det småkoka i ca 20 minuter. Tillsätt mjölk och crème fraîche och låt det bli varmt men inte koka mer. Smaka av. 

Skär tortillabröden i små korta strimlor eller bitar. Lägg dem i formen. Häll på bönröran och blanda runt allt ordentligt. Strö lite riven ost på toppen. Ställ in gratängen i mitten av ugnen och grädda den i ca 30 minuter. Ta ut den ur ugnen och låt den vila en stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.