onsdag 20 januari 2016

Västindisk gryta


Detta är en härligt smakrik, lagom kryddig och mycket god gryta. Det här receptet bygger, till största delen, på ett recept jag hittade hos moma´s kitchen (en matblogg med massor med spännande recept från b.la. Västindien). I originalreceptet ingår kyckling, men eftersom vi inte äter det så använder jag kikärtor istället. Det skulle säkert funka bra att laga grytan med quornbitar, men jag försöker i möjligaste mån att undvika att använda köpta köttersättningsprodukter. 

Obs! Om du använder konserverade kikärtor till det här receptet är det avrunnen vikt som gäller, vilket motsvarar ungefär 2 tetrapack eller 2 normalstora burkar. Häll av kikärtorna i durkslag, skölj dem under rinnande vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de används.

Västindisk gryta 
ca 4 port
400 g kokta kikärtor (se recept här)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1-2 färska röda chilifrukter
3 normalstora morötter
1 tsk finriven färsk ingefära (du kan ta 2- 3 tsk om du gillar ingefära) 
2 tsk curry (jag använder Santa Maria) 
3/4 tsk torkad timjan 
2 krm svartpeppar
1 krm malen koriander
ca ½ buljongtärning
2 msk saft från pressad lime
1 msk ketchup
1 tsk ättikssprit 12%
1 tsk kinesisk soja (jag använder Mrs Cheng´s) 
1 msk hackad persilja
400 ml = 1 normalstor burk kokosmjölk
1 msk rapsolja
1 msk farinsocker

Gör så här:
Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär morötterna i tunna skivor. Finhacka chilin. Hetta upp oljan tillsammans med farinet i en gryta. Tillsätt löken, vitlöken, morötterna och chilin. Låt allt steka på medelvärme några minuter. Ha i curryn och låt den steka en stund under omröring. Tillsätt alla övriga ingredienser utom kikärtorna. Lägg på locket och låt grytan småputtra i ca 10 minuter. Rör ner kikärtorna och låt grytan puttra vidare i ca 15-20 minuter. Smaka av med lite salt. Vi brukar äta den här grytan med basmatiris, skivade bananer och en hemmagjord kryddig äpplechutney (se recept här).

Tips! 
För att få till ett luftigt basmatiris kan man göra så här: mät upp riset och häll det i en trådsil. Skölj riset under rinnande kallt vatten tills vattnet som rinner ur blir klart i färgen. Koka upp dubbelt så mycket vatten som mängden ris. Häll riset i kastrullen. När vattnet kokat upp igen så sänker du värmen till den lägsta. Lägg en dubbelvikt kökshandduk mellan kastrullen och locket. Låt riset stå och svälla i ca 15 minuter eller tills det är så mjukt som du vill ha det.

4 kommentarer:

  1. Mumma vad god och bra tippas med riset, nu har jag matlådor ett par dagar.

    SvaraRadera
  2. Hej Lena, kul att du tyckte det blev gott och att du gillar tipset på riset. Grytan är ännu godare dagen efter så den passar jättebra att ha i matlådan.

    SvaraRadera
  3. Det här låter som en riktigt god gryta. Den ska jag absolut laga vid tillfälle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tycker den verkar god:)den är både enkel att laga och jättegod. Hoppas att du får tillfälle att laga den någon dag. Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.