lördag 9 januari 2016

Bönbiffar, rösti och svampsås



På helgerna brukar vi ofta bjuda hem våra barn och deras respektive på middag. Det är trevligt att träffas och äta tillsammans. Vi är en matfrisk och pratglad familj som gärna sitter vid matbordet i flera timmar (vi äter inte hela den tiden). Det brukar diskuteras och argumenteras hej vilt mellan tuggorna. Ibland kan de som inte är så vana vid vårt sätt bli lite rädda och tro att vi är osams, men de brukar lugna sig lite när de märker att det inte bryter ut något tredje världskrig utan att vi helt enkelt kommer överens om att inte vara överens och för husfridens skull byter samtalsämne. 

I förra inlägget skrev jag om mina goda bönbiffar (se här) och nämnde att jag brukar smaksätta dem på lite olika sätt. Den här gången hade jag i lite torkad timjan och riven rökt ost i smeten. Jag serverade dem sedan med rösti, champinjonsås, grönsaker och en klick vinbärsgelé. 

Tips! Det blir två stora rösti av det här receptet och har du, som jag har, två stora stekpannor så kan du göra båda på samma gång.


Rösti
Ca 1½ kg potatis av mjölig sort
1-2 tsk salt (jag brukar ta den mindre mängden och låta var och en salta så mycket de vill efteråt)
Rapsolja till stekning 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200-225 C och klä två plåtar med bakplåtspapper. 
Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna. Skala potatisen och riv hälften av den grovt. (Jag brukar göra detta i matberedaren). Pressa ur vätskan ur den rivna potatisen genom att krama ur den ordentligt med händerna. Blanda potatisen med hälften av saltet. 

Lägg potatisen i ett jämnt lager i stekpannan. Låt röstin steka på medelvärme i ca 5-6 min. Tryck under tiden till ytan lite med en stekspade. Vänd röstin genom att ta en stor rund tallrik eller locket till stekpannan och lägga på det på stekpannan samtidigt som du vänder stekpannan upp och ner så den ostekta sidan av röstin kommer ner. Låt röstin glida ner i stekpannan igen. Stek i ytterligare ca 5-6 min. 

Lägg över den stekta röstin på en av plåtarna och ställ undan den under tiden du steker nästa rösti. Sätt in plåtarna i ugnen och låt dem grädda i ca 15 - 20 minuter. De ska vara härligt frasiga på ytan och mjuka inuti. 


Champinjonsås
ca ½ normalstor gul lök
300- 400 g skivade, färska eller frysta champinjoner
2 ½ dl grädde  (jag använde milda mat 4 %)
1½ - 2 dl mjölk
1 tsk kinesisk soja  (jag använder mrs Cheng´s)
ca ½ svampbuljongtärning
ev. lite mörk maizenaredning
salt och malen vitpeppar
margarin eller smör till stekning

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Hetta upp fettet i en stekpanna. Stek löken och champinjoner på medelvärme tills det mesta av vätska champinjonerna ger ifrån sig kokat bort. Smula ner buljongtärningen och tillsätt sojan. Rör om ordentligt. Häll på mjölken och grädden. Låt såsen koka ihop i ca 10-15 minuter på svag värme. Rör om då och då. Red ev. såsen med lite mörk maizenaredning och låt den koka en stund till. Smaka av med lite salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.