fredag 15 januari 2016

Varm smörgåstårta



På fredagar brukar vi, som de flesta andra, äta lite festligare och onyttigare mat än andra dagar. Vi har vår egen version av fredagsmysmat som b.la. tacos, pizza och kebab. Mycket av den mat jag i vanliga fall lagar är ganska nyttig, så en dag i veckan tycker jag det är helt okej att bryta trenden och slänga in något lite mer kaloririkt. Den här smörgåstårtan tillhör den kategorin (även om kaloriinnehållet är betydligt lägre än i t.ex. en köpepizza eller en kebabtallrik).

Den här smörgåstårtan är jättegod och enkel att göra. I receptet använder jag mig av den vegfärs som ni fick recept på i föregående inlägg. Smörgåstårtan passar att servera med en fräsch sallad och är minst lika god att värma och äta dagen efter. Mums!

Tips! Om ni inte känner för att göra egen vegfärs, så går det bra att byta ut den mot 300g köpt vegfärs eller ca 600g hackade färska champinjoner. Lägg då till lite matfett att steka i och öka till 2 msk fond. Det kan också behövas mer kryddor och salt.

Varm smörgåstårta
400g hemmagjord vegfärs  (recept finns här)
3 dl strimlad purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
5 dl crème fraîche  (jag använder lätt med 15% fett)
2-3 dl vatten
2 tsk dijonsenap
1-2 tsk soja
1 msk grönsaksfond
1 tsk grillkrydda  (jag använder Santa Maria)
½ tsk rökt paprikapulver
1-2 krm grovmald svartpeppar
ca ½ dl hackad dill 
2 påsar hönökashalvor à tre stycken halvor i varje påse.

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. 
Stek färs, purjolök och vitlök på medelvärme i en lite djupare stekpanna (gärna med tillhörande lock). Du behöver inte tillsätta något fett om du väljer en teflonstekpanna för det är olja i färsen (om du använder gjutjärnspanna kan du dock behöva ha i lite matfett). 

Låt allt steka i ca 10-15 minuter. Krydda med svartpeppar, rökt paprikapulver och grillkrydda. Tillsätt vatten, dijonsenap, soja, fond och crème fraîche. Rör om ordentligt. Lägg på locket och låt det puttra på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av. 

Lägg två hönökakshalvor på plåten så de bildar en cirkel. Bred på en tredjedel av färsröran. Lägg två hönökakshalvor ovanpå färsen. Lägg ihop dem så skarven kommer åt andra hållet mot det förra lagret, och bred på ytterligare en tredjedel av färsröran. Upprepa detta med de två sista hönokakshalvorna och den sista färsröran. Ha på riven ost.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut smörgåstårtan ur ugnen och låt den gärna stå en liten stund innan den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.