måndag 18 januari 2016

Farinlimpa



Den här limpan väcker nostalgiska minnen från min uppväxt under slutet av 70-talet. Jag är uppvuxen i en stor familj under den tid då många kvinnor fortfarande var, så kallade, hemmafruar. Min mamma var en sådan kvinna. Hon hade ett obetalt, och många gånger ouppskattat, heltidsjobb med att sköta hemmet. Hon tvättade åtskilliga maskiner tvätt, lagade mängder med mat och bakade tonvis med bröd, bullar och kakor. 

Nu ska ni inte tro att min mamma var unik på något sätt. Hon var inte någon slags högpresterande superwomen, utan hon gjorde bara vad som förväntades av en kvinna på den här tiden. När jag började skolan så började mamma att yrkesarbeta, vilket blev en stor omställning för alla i familjen, men det är en helt annan historia.    

Farinlimpa var ett återkommande inslag på frukostbordet under större delen av min uppväxt och jag kan förstå varför. Den kräver inte någon större arbetsinsats. Du rör ihop degen på kvällen, låter den jäsa över natten och bakar ut tre limpor nästa morgon. Ett perfekt bröd att baka till en familj med  hungriga ungar.

Detta är, som namnet antyder, definitivt ingen limpa för den som inte äter socker, men om du liksom jag ibland gillar ett lite sötare bröd så tycker jag du ska testa den. Hos oss är farinlimpa ett måste till julbordet, men den passar också jättebra att servera med en skiva ost och paprika till ett kokt ägg eller en god soppa.

Farinlimpa
blir 3 limpor
50 g jäst
1L kall mjölk eller fil
1 msk salt
500 g farinsocker (jag sa ju att den var söt) 
ca 2 Kg rågsikt
lite matfett till att smörja formarna

Gör så här: 
Kväll dag 1: Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt mjölken och rör ut jästen i den (jag brukar använda en visp till att göra detta). Häll i salt och farinsocker. Rör tills det har lösts upp. Tillsätt ca 1/3 av mjölet i taget. Eftersom det är en viss skillnad på mjöl från olika tillverkare så det händer ibland att inte hela den angivna mjölmängden går åt. Arbeta ihop allt till en deg, som skall vara fast men inte stenhård. Täck bunken med ett lock, plastfolie eller en ren kökshandduk. Låt bunken stå i rumstemperatur över natten eller i ca 12 timmar. 

Morgon dag 2: Ta fram tre avlånga brödformar à 1½ L. Smörj insidan på dem med matfettet. Strö lite mjöl på köksbänken. Ta ur degen ur bunken och lägg den på bänken. Dela degen i tre lika stora delar. Jag brukar väga hela degklumpen och dela den vikten i tre, sedan delar jag degklumpen i tre delar och väger dem var för sig så jag vet att alla limpor blir lika stora. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck formarna med en ren kökshandduk. Låt limporna jäsa i rumstemperatur tills de når upp till kanten på formen, vilket kan ta från ca 60-90 minuter. 

Sätt ugnen på 175 C ungefär en halvtimme innan brödet jäst klart. Grädda limporna långt ner i ugnen i ca 40-50 minuter eller tills de nått en innertemperatur på 98 C (kolla med en kökstermometer i mitten av brödet). Sätt in en tom plåt över limporna om de ser ut att blir för mörka under slutet av gräddningstiden. Lyft ut formarna ur ugnen. Ta loss limporna och lägg dem på ett ugnsgaller eller brödgaller. Lägg på en kökshandduk och låt dem kallna. Skär brödet i skivor och njut! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.