tisdag 19 juli 2022

Svartvinbärskladdkaka

 

Efter en tids uppehåll känner jag mig nu redo att börja blogga igen. När jag pausade bloggen var jag osäker på om jag någonsin skulle vilja/orka blogga mer, men efter det att jag har hämtat ny kraft och ork känner jag nu att jag vill/orkar återuppta bloggandet igen. Jag har dock bestämt mig för att sänka mina krav och bara lägga ut inlägg när jag känner att jag vill och har ork över. 

Först ut efter pausen blir ett recept på en riktigt smaskig svartvinbärskladdkaka. Vi har två små svarta vinbärsbuskar på vår odlingslott. Buskarna planterade vi för tre år sedan men de växer sakta och ger ingen större skörd ännu. Jag önskar att buskarna växer sig stora snart och och dignar av bär så att jag kan koka svartvinbärssylt med vanilj 😍 (se recept här), men det dröjer nog tyvärr några år till innan den önskan slår in. Jag lyckades dock få ihop tillräckligt med bär för att det skulle räcka till en smarrig kaka. Till kakan serverade jag en klick vaniljglass. Det var supergott!😋

Svartvinbärskladdkaka
blir 1 kaka à ca 24 cm i diameter
100 g smör + lite extra till att smörja formen med
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
ca 250 g svarta vinbär, färska eller frysta
Ev. lite florsocker till garnering

Gör så här: 

Värm upp ugnen till 175 C. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, som mäter ca 24 cm i diameter. Smörj insidan av formen med lite matfett. 

Smält smöret i en gryta på spisen eller i en stor skål i mikron. Rör i sockret och vaniljsockret. Knäck i äggen och rör om. Tillsätt vetemjölet och vänd ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i formen. Strö på bären i ett jämnt lager ovanpå smeten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Grädda kakan i ca 30 - 35 minuter (den ska fortfarande vara något kladdig i mitten). Ta ut formen ur ugnen och låt den svalna under duk. Lossa sedan kakan lite försiktigt ur formen och lägg över den på ett fat. Ställ sedan kakan kallt i minst 4 timmar innan servering (jag lät den stå över natten). Pudra ev. på lite florsocker precis innan servering. 

2 kommentarer:

  1. Skönt att du känner dig piggare igen :) Sänka kraven och bara göra det man vill är nog något vi alla lite till mans behöver öva på.
    Ja, nu är det bärtider och man vill hinna med att ta vara på så mycket som möjligt. Kan tänka mig att sänka kraven och bara plocka när jag får lust... Härom dagen fick jag iaf lust att baka en röd vinbärskak och nu blev jag sugen på en svart vinbärskladdkaka. Ha det gott! /Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) ja, det stämmer ju. Det är inte lätt att hålla ett "lagom" tempo, och personligen tycker jag att det är ännu svårare att begränsa sig om något är stimulerande och roligt. Röda vinbärskaka är inte så dumt :P. Det får bli nästa år, för årets skörd har redan förvandlats till saft och gelé. Ha det så gott du med och var rädd om dig. Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.