torsdag 27 juli 2017

Svartvinbärssylt med vanilj


För några år sedan gjorde jag svartvinbärssylt för första gången. Jag var då ganska skeptisk till om den verkligen skulle bli god (jag är nämligen inte särskilt förtjust i att äta svarta vinbär bara som de är). Till min stora förvåning så var sylten supergod och den är numera en riktig favorit. Det är kanongott att ha en klick svartvinbärssylt i yoghurten. Mums! Tyvärr får vi inte alltid så mycket bär på vår svarta vinbärsbuske. I år räckte skörden bara till en liten ynklig syltburk, så jag får äta den sällsynta sylten med andakt.  

Receptet nedan är min version av det ursprungliga receptet, som finns i Leila Lindholms bok 'A piece of cake'. 

Svartvinbärssylt med vanilj
1 kg svarta vinbär
1 citron
1 vaniljstång
500 g syltsocker
500 g strösocker

Gör så här: 
Rensa och skölj bären. Lägg dem i en stor gryta. Dela på citronen och pressa ur saften. Ha i citronsaften i grytan. Dela vaniljstången mitt itu på längden. Skrapa ur fröna med en kniv. Ha i både fröna och stången i grytan. Låt det koka upp och sedan koka på medelvärme i ca 10 - 15 minuter. Rör om i botten då och då så det inte bränner fast. Tillsätt syltsockret och strösockret. Rör om så att allt blir väl blandat. Låt det koka rejält i ca 5 - 6 minuter. Ta av grytan från värmen och låt den stå i ca 5 minuter. Skumma ytan och fiska upp vaniljstången. Häll upp sylten på väl rengjorda varma burkar. Fyll dem ända upp och skruva på locket ordentligt. Förvara sylten svalt. 


2 kommentarer:

 1. Och så fick jag mer jobb... ;)

  Tack för att du inspirerar med dina fina recept. Den röda vinbärssaften blev supergod!
  /Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Tur att det inte är så mycket jobb i förhållande till vad det ger ;) (och enligt min smak så är den här sylten värd det arbetet). Vad kul att du blir inspirerad och att saften blev så god :). Ha en riktigt bra dag!
   // Tove

   Radera