lördag 1 juli 2017

Bullar med vaniljsmak


Imorgon kommer våra vänner från trädgårdsamatörerna hit för att gå runt och titta i vår trädgård. Det ska bli otroligt roligt att få träffa andra "trädgårdsnördar" och utbyta tankar och idéer. Förutom trädgårdstitten tänkte jag även bjuda våra gäster på kaffe och lite gott fikabröd. Jag har därför bakat en sats med smarriga vaniljsmakande bullar, som jag hoppas att våra besökare ska smaska i sig. Det blir ett välbehövligt energitillskott efter den ansträngande turen genom vår massiva trädgård på hela 750 kvadratmeter 😉. 

Bullar med vaniljsmak
blir ca 40 - 48 stycken beroende på storlek
Deg: 
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
ca 14 - 15 dl vetemjöl + lite extra mjöl till utbakningen
Fyllning: 
100 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
ca 1 dl strösocker
Pensling: 
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här: 
Deg: Smält smöret i en kastrull eller i en stor skål i mikron. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i mjölk-smörblandningen och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Arbeta in vetemjölet tills du får en smidig deg. Knåda den en stund (jag brukar ha upp den på köksbänken och knåda den där). Lägg tillbaka degen i bunken och täck den med lock, en kökshandduk eller plastfolie. Låt den stå och jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Fyllning: Mixa eller vispa med elvisp ihop smöret med resten av ingredienserna till fyllningen tills det blir en fluffig och porös smet. Lägg över den i en skål. Ställ undan den så länge. 

Ställ ut 40 - 48 bullformar på bakplåtar. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en ca ½ cm tjock rektangel. Bred på 1/4 av fyllningen. Rulla ihop rektangeln från kortsidan till en tät rulle. Skär rullen i 10 - 12 lika stora skivor. Lägg dem i bullformar. Upprepa hela proceduren med resten av degbitarna. Täck bullarna med en kökshandduk. Låt dem stå och jäsa i rumstemperatur i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda bullarna i den övre delen av ugnen i ca 6 - 8 minuter. Ta ut dem och låt dem kallna på galler under duk. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.