Förr åkte vi ofta på semester till Spanien. När vi var där så brukade vi hyra en bil och sedan åka runt och se oss om. På dessa små utflykter har vi oftast haft med oss matsäck. Något som vi ofta hade med oss i picknickkorgen var tortilla. Att just tortilla var favoritmaten beror dels på att den var väldigt god att att äta kall och dels på att det var en maträtt som var enkel att få tag i, eftersom de sålde färdiglagad tortilla i de flesta matbutiker. Vår favoritsmak var tortilla med lök och ost. Häromdagen blev jag sugen på en sådan tortilla, så jag svängde ihop en egen variant. Vi käkade den smarriga potatisomeletten kall, med lite oliver och en härlig tomatsallad (se här). Mums!
Spansk potatisomelett med ost och lök
ca 4 portioner
2 msk olivolja
1 finhackad gul lök
500 g skalad och tärnad potatis av en fast sort
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 2 - 3 krm salt till potatisen samt ytterligare ca ½ tsk till omelettsmeten
8 ägg
2 msk vatten
1 ½ dl riven lagrad ost
Gör så här:
Lägg potatisen på hushållspapper eller på en ren kökshandduk och klappa den torr. Hetta upp olivolja i en stekpanna, ca 28 cm i diameter. Ha i löken och potatisen. Låt det steka på medelvärme i ca 20 minuter, eller tills potatisen mjuknat och fått färg. Ha på 2 -3 krm salt och svartpepparn. Vispa ihop äggen med vattnet, osten och resten av saltet. Häll detta i stekpannan. Låt det steka tills smeten stelnat. Vänd omeletten genom att ta ett stort fat eller ett lock och lägg det över stekpannan. Vänd sedan stekpannan upp och ner så att omeletten hamnar på fatet. Låt den sedan försiktigt glida ner i stekpannan igen. Låt steka i ytterligare några minuter. Tortillan är godast att äta kall eller ljummen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.