Nu börjar det bli dags att fylla på förrådet med sylt, saft och andra konserver. För att få plats för årets skörd på hyllorna i matkällaren, så måste jag hitta på sätt att göra slut på förra årets produkter. När jag bakade matbröd senast slog jag därför två flugor i en smäll och bakade en limpa innehållande röda vinbärssylt (ett perfekt sätt att bli av med lite vinbärssylt). Limpan blev jättegod och passade förträffligt bra att rosta 👍.
Limpor med vinbärssylt
blir 4 stycken
50 g jäst
8 dl kallt vatten
3 dl röda vinbärssylt (se här) (kan bytas ut mot lingonsylt)
1 dl rapsolja eller liknande matolja
3 tsk salt
1 dl linfrö
1 dl vetekross
3 dl grahamsmjöl
10 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Lite matfett till att smöra fomrarna med
Gör så här:
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i sylten, oljan, saltet, linfröna och vetekrosset. Tillsätt grahamsmjölet och rågsikten. Arbete in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken med ett lock, plastfolie eller en bakduk och låt den stå i rumstemperatur i ca 3 timmar.
Smörj 4 limpformar med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. (Om du saknar formar kan du lägg limporna i en bakpappersklädd långpanna. Lägg bakplåtspapper mellan limporna eller pensla sidorna på limporna med lite olja så att de inte fastnar i varandra.)
Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Grädda limporna i den nedre delen av ugnen i ca 50 minuter eller tills de är ca 98 C inuti (om du gräddar i långpanna kan det ta längre tid). Ta ut bröden ur formarna och låt dem kallna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.