måndag 17 juli 2017

Röda vinbärssaft


I helgen plockade jag av våra vinbär från vår spaljerade röda vinbärsbuske, som växer i bakkanten av vårt ena trädgårdsland. Jag brukar oftast koka saft, sylt och gelé på vinbären. Det är trevligt att kunna bjuda på hemkokt saft när det kommer små (eller stora) fikagäster. Jag brukar också ge bort en flaska eller två till vänner och bekanta. När barnen var yngre, och fortfarande bodde hemma, så brukade de blanda lite outspädd vinbärssaft i sitt mineralvatten. De tyckte att det var jättegott. Det kanske kan vara något att testa en varm sommardag. 

Röda vinbärssaft (recept från 'Vår kokbok')
(blir ca 10 - 12 ½ dl koncentrerad saft)
ca 1 kg röda vinbär (hela klasar går bra)
ca 3 - 4 dl vatten, mängd beroende på hur saftiga bären är
ca 500 g strösocker per liter avrunnen saft
ev. 1 krm natriumbensoat per liter saft (konserveringsmedel)

Gör så här: 
Koka upp vattnet i en gryta. Skölj av bären och ha i dem i en gryta. Låt det koka i ca 10 - 15 minuter. Mosa bären mot grytans kant med en slev eller liknande. Häll alltihop i en silduk monterad på en ren bunke eller hink. Låt bärmassan rinna av i ca 30 minuter. Diska under tiden grytan och gör i ordning flaskor till saften. 

Mät upp den avrunna saften och häll den i grytan. Låt den koka upp. Väg upp sockret och ha i det i grytan, lite i taget. Låt det koka upp. Rör tills sockret lösts upp. Ta av grytan från värmen och låt den stå i ca 5 minuter. Ta bort eventuellt skum som har bildats på ytan. (Mät upp natriumbensoat och rör ut det i lite av saften i en skål. Häll tillbaka detta i grytan och rör om ordentligt). Häll saften på flaskor. Fyll ända upp till kanten. Skruva på locken ordentligt. Förvara saften svalt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.