torsdag 13 juli 2017

Körsbärssaft


Det är inte ofta som det bjuds på söta drycker hemma hos oss, men om det gör det så är det oftast i form av hemkokt saft. Körsbärssaft är familjens absoluta favoritsaft. Vi har bara en körsbärsbuske så det blir tyvärr inte så värst mycket bär att koka saft på. Den lilla mängd saft det blir brukar därför betraktas som något av en delikatess och endast drickas, med vördnad, vid speciella tillfällen. 

Körsbärssaft (recept från 'Vår kokbok')
(blir ca 10 - 12 ½ dl koncentrerad saft)
ca 1 kg sura körsbär
ca 2 - 3 dl vatten, mängd beroende på hur saftiga bären är
ca 500 g strösocker per liter avrunnen saft
ev. 1 krm natriumbensoat per liter saft (konserveringsmedel)

Gör så här: 
Koka upp vattnet i en gryta. Skölj av bären och ha i dem i en gryta. Låt det koka i ca 10 - 15 minuter. Mosa bären mot grytans kant med en slev eller liknande. Häll alltihop i en silduk monterad på en ren bunke eller hink. Låt bärmassan rinna av i ca 30 minuter. Diska under tiden grytan och gör i ordning flaskor till saften. 

Mät upp den avrunna saften och häll den i grytan. Låt den koka upp. Väg upp sockret och ha i det i grytan, lite i taget. Låt det koka upp. Rör tills sockret lösts upp. Ta av grytan från värmen och låt den stå i ca 5 minuter. Ta bort eventuellt skum som har bildats på ytan. (Mät upp natriumbensoat och rör ut det i lite av saften i en skål. Häll tillbaka detta i grytan och rör om ordentligt). Häll saften på flaskor. Fyll ända upp till kanten. Skruva på locken ordentligt. Förvara saften svalt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.