måndag 3 juli 2017

Panerad falsk fisk med kokt potatis och en kall sås med basilika och parmesan


Panerad falsk fisk är en nygammal favorit här hemma hos oss. Vi brukar äta den i form av små friterade, pankopanerade, bitar (typ friterad kyckling) tillsammans med grönsaker i sötsur sås (se här), men senast jag gjorde falsk fisk skar jag den i större bitar som jag sedan dubbelpanerade och stekte i smör. Det fungerade jättebra. Konsistensen och utseendet påminde lite om fiskpinnar. Vi käkade den panerade falska fisken med kokt potatis och en kall sås med basilika och parmesanost. Det var supergott! 😋

Det ursprungliga receptet på den falska fisken kommer från boken 'Det gröna skafferiet' av Karoline Jönsson. Såsreceptet kommer från 'Hemmets Journals Matkalender 2015'. 

Panerad falsk fisk
ca 4 portioner
2 dl standardmjölk (3 % fett)
2 dl vatten
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 ½ dl mannagryn
1 stort ägg
½ dl vetemjöl
½ tsk citronpeppar
ca ½ krm vitlökspulver
1 krm lökpulver
1, 5 dl ströbröd
smör till stekning

Gör så här: 
Vispa ihop mjölk, vatten, salt, svartpeppar och mannagryn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning och sedan småkoka under fortsatt omrörning i ca 5 - 6 minuter. Det ska bli en tjock gröt. Bred ut den i en vattensköljd form, ca 18 x 20 cm. Ställ formen kallt i minst 3 timmar. 

Blanda vetemjölet med citronpepparn, vitlökspulvret och lökpulvret i en plastpåse. Knäck ägget i en vid och djup tallrik och vispa upp det lite med en gaffel. Häll ströbrödet i en annan tallrik. Skär den falska fisken i jämnstora rektangulära bitar. Lägg dem i påsen och skaka runt så att alla bitar täcks av mjölmixen. Plocka ur bitarna ur påsen. Doppa några bitar i taget i ägget och vänd dem sedan i ströbrödet. Hetta upp en klick smör och stek bitarna, några minuter per sidan, tills de fått fin färg och blivit varma inuti.  

Kall sås med basilika och parmesan
Mixa bladen från 1 liten kruka basilika. Ha i 2 dl crème fraiche och 3 - 4 msk fint riven parmesanost. Mixa slätt. Smaka av med salt och peppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.