Panerad falsk fisk är en nygammal favorit här hemma hos oss. Vi brukar äta den i form av små friterade, pankopanerade, bitar (typ friterad kyckling) tillsammans med grönsaker i sötsur sås (se här), men senast jag gjorde falsk fisk skar jag den i större bitar som jag sedan dubbelpanerade och stekte i smör. Det fungerade jättebra. Konsistensen och utseendet påminde lite om fiskpinnar. Vi käkade den panerade falska fisken med kokt potatis och en kall sås med basilika och parmesanost. Det var supergott! 😋
Det ursprungliga receptet på den falska fisken kommer från boken 'Det gröna skafferiet' av Karoline Jönsson. Såsreceptet kommer från 'Hemmets Journals Matkalender 2015'.
Panerad falsk fisk
ca 4 portioner
2 dl standardmjölk (3 % fett)
2 dl vatten
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 ½ dl mannagryn
1 stort ägg
½ dl vetemjöl
½ tsk citronpeppar
ca ½ krm vitlökspulver
1 krm lökpulver
1, 5 dl ströbröd
smör till stekning
Gör så här:
Vispa ihop mjölk, vatten, salt, svartpeppar och mannagryn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning och sedan småkoka under fortsatt omrörning i ca 5 - 6 minuter. Det ska bli en tjock gröt. Bred ut den i en vattensköljd form, ca 18 x 20 cm. Ställ formen kallt i minst 3 timmar.
Blanda vetemjölet med citronpepparn, vitlökspulvret och lökpulvret i en plastpåse. Knäck ägget i en vid och djup tallrik och vispa upp det lite med en gaffel. Häll ströbrödet i en annan tallrik. Skär den falska fisken i jämnstora rektangulära bitar. Lägg dem i påsen och skaka runt så att alla bitar täcks av mjölmixen. Plocka ur bitarna ur påsen. Doppa några bitar i taget i ägget och vänd dem sedan i ströbrödet. Hetta upp en klick smör och stek bitarna, några minuter per sidan, tills de fått fin färg och blivit varma inuti.
Kall sås med basilika och parmesan
Mixa bladen från 1 liten kruka basilika. Ha i 2 dl crème fraiche och 3 - 4 msk fint riven parmesanost. Mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.