måndag 10 juli 2017

Aubergine"sill" i krämig senapssås


Idag blir det recept på härlig sommarmat i form av denna goda aubergine"sill" i krämig senapssås. I påskas käkade jag och maken aubergine"sill" för första gången (se det receptet här). Ingen av oss gillar vanlig sill, men vi tyckte båda två att den vegetariska varianten var jättegod. Efter den positiva smakupplevelsen så har jag letat upp recept på massor på andra auberginesillar. Receptet till just den här varianten kommer ursprungligen från 'kokaihop.se' (jag har bara gjort några små ändringar). Vi käkade "sillen" med kokt färskpotatis och lite förvälld, färsk, sparris. Det var supermumsigt. Så mycket "sill" som jag har ätit i år har jag nog inte ätit under hela min livstid. 

Aubergine"sill" i krämig senapssås
1 stor aubergine à ca 350 - 400 g
vatten och salt till kokning
Lag: 
1½ dl vatten
½ dl ättikssprit  (12 %)
1 dl strösocker
2 lagerblad
5 hela kryddpepparkorn
3 hela vitpepparkorn 
Senapssås: 
1 dl gräddfil
2 msk grovkornig stark och söt senap (typ skånsk senap)
1 krm salt
1 liten nypa malen vitpeppar
2 - 3 msk hackad dill
eventuellt ca ½ - 1 tsk strösocker 

Gör så här: 
Skala auberginen. Skär den sedan i ca 1 centimeter tjocka skivor på längden. Skär skivorna i ca 2 cm breda avlånga bitar (de ska likna sillbitar). Lägg dem i en kastrull. Häll på ca 3 dl vatten och ha i ca ½ tsk salt. Låt auberginebitarna koka i ca 2 - 3 minuter. De får inte koka för länge för då blir de mosiga. Häll av dem i ett durkslag och låt dem svalna lite. Lägg dem i en vid skål.

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull. Låt det koka upp och sedan koka någon minut, tills sockret lösts upp helt. Häll lagen på auberginen i skålen. Ställ skålen kallt i ca 30 minuter, eller tills innehållet svalnat. Häll av lagen och låt aubergineskivorna rinna av ordentligt i ett durkslag. Ta bort lagerbladen och pepparkornen. 

Blanda alla ingredienser till senapssåsen i en burk med tillhörande lock. Vänd försiktigt ner auberginebitarna. Smaka av om det behövs lite socker. Sätt på locket. Låt burken stå i kylen i minst 1 timme (gärna över natten) innan servering. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar