onsdag 26 juli 2017

Brödfickor


Dessa brödfickor är perfekta att servera som en lite enklare måltid eller att ta med som picknickmackor, fyllda med alla möjliga sorters godsaker. När vi provsmakade de nybakade brödfickorna hade vi bara i en enkel fyllning bestående av ost, sallad, tomat, paprika och gurka. Det smakade jättebra, men om du vill ha en matigare macka kan det vara gott att fylla dem med t.ex. falsk tonfiskröra eller med en krämig och god äggsallad (se här, här eller här). Något annat som är gott att ha i brödfickorna är kalla stekta bönbullar, lite fräscha grönsaker och en klick rödbetssallad eller gurkröra (se här, här och här). Mums! 😋 

Brödfickor
ca 12 stycken
50 g jäst
5 dl vatten
½ dl rapsolja eller liknande matolja + 3 - 4 msk till pensling
1 msk socker
1 tsk salt
ca 14 - 15 dl vetemjöl

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till + 37 C. Häll det i bunken. Vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt oljan, sockret och saltet. Arbeta in mjölet tills du får en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda degen i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller ha på plastfolie eller en brödduk och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 12 lika stora bitar (jag brukar väga hela degen, dela vikten med 12 och sedan väga upp bitarna). Forma runda bollar. Kavla ut en i taget till en cirkel, ca ½ cm tjock och 16- 18 cm i diameter. 


Pensla ovansidan med lite olja. Vik ihop cirkeln ungefär på mitten, underdelen ska vara lite större än överdelen (se bilden nedan). Lägg försiktigt brödet på plåten. Upprepa detta med alla degbitarna. 


Täck bröden med bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda bröden i ca 10 -12 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem kallna på galler under duk. Brödfickorna går alldeles utmärkt att frysa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.