fredag 30 juni 2017

Bakad potatis med falsk tonfiskröra


Äntligen fredag! Den här veckan har gått ovanligt segt. Jag har nämligen haft vansinnigt ont i min ena fot 😟 så nu ska det bli skönt att låta den vila några dagar. Eller så förskräckligt mycket vila blir det väl inte, eftersom vi ska ha trädgårdsvisning på söndag, men jag tänker försöka att ta det lite lugnt i alla fall. Jag får se till att välja enkel mat nu under helgen, så att jag inte behöver stå så länge vid spisen och belasta foten mer än nödvändigt. 

En maträtt som inte kräver speciellt mycket passande och stående vid spisen är bakad potatis. Jag gillar verkligen bakad potatis. Dels för att det otroligt gott och dels för att det är enkelt att variera. Denna gång fyllde vi potatisen med en klick smör, lite riven ost och en falsk tonfiskröra, gjord på kikärtor istället för tonfisk. Vi käkade den välfyllda potatisen tillsammans med en rejäl portion råkostsallad bestående av pizzasallad, rivna morötter, squashröra och majs. Det var mycket mumsigt och väldigt mättande. 

Falsk tonfiskröra
Räcker till ca 6 bakpotatisar
3 - 3 ½ dl créme fraiche, gräddfil eller avrunnen fil (se här)
3 msk majonäs
1 - 1 ½ dl fint strimlad purjolök
ca 3 msk hackad dill
1 krm grovmalen svartpeppar
1 ½ tsk persillade kryddmix från Santa Maria (går att ersätta med en mix av ca 3/4 tsk salt, 1/2 tsk vitlökspulver och 1 tsk torkad persilja) 
400 g kokta kikärtor alternativt 2 tetror eller 2 normalstora burkar konserverade kikärtor

Gör så här: 
Gör gärna röran minst 2 timmar innan, eller ännu hellre dagen före, den ska serveras så att smakerna hinner utvecklas ordentligt(Häll av konserverade kikärtor och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de används). Mixa kikärtorna grovt i matberedaren eller mosa dem lite med en gaffel i en bunke. Blanda dem sedan med resten av ingredienserna. Smaka av röran och ställ den kallt. 

Bakad potatis
Valfritt antal bakpotatisar à ca 250 - 300 g styck (det går att använda stora vanliga potatisar av en mjölig sort, typ mospotatis).
lite smör, salt, riven ost och en god röra till servering

Gör så här: 
Värm ugnen till 200 C. Tvätta potatisarna med ljummet vatten och skrubba skalet ordentligt. Torka av dem lite med en kökshandduk. Lägg potatisarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gör några små hål i dem med en provsticka eller liknande. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 60 - 90 minuter, eller tills potatisen är mjuk inuti. Hur lång tid det tar beror på hur stor potatisen är. Skär upp potatisarna på mitten och ha i lite smör, salt, riven ost och en rejäl klick av den goda röran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.