måndag 26 juni 2017

Enkel och god tomatsås med champinjoner och röd pesto


Då var det måndag igen och en ny arbetsvecka för mig. För många andra är det den första dagen på semestern. Vare sig man jobbar eller inte så kan det vara skönt att starta veckan med en maträtt som inte kräver någon större arbetsinsats. Den här kalasgoda tomatsåsen med champinjoner och röd pesto är precis en sådan rätt. Jag föredrar sådana maträtter nu under sommaren, eftersom jag inte alltid har så mycket energi kvar efter en arbetsdag. Vi serverade den smarriga såsen med pasta, riven lagrad ost och färska grönsaker. 

Tomatsås med champinjoner och röd pesto
ca 4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
250 g skivade champinjoner, färska eller frysta
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
3 - 4 msk röd pesto (jag använde ICA:s tomatpesto)
ca 1 tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ - 1 dl grovhackad basilika, färsk eller fryst
Till servering: 
Ca 400 g pasta (torr vikt)
vatten och salt till kokning
ev. riven vällagrad ost

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt svampen och vitlöken och låt det steka i ca 10 minuter. Ha i tomatpurén och låt den steka med under omrörning i ca 1 minut. Tillsätt tomaterna och den mindre mängden vatten. Låt det koka upp under lock. Rör ner peston, örtsaltet och svartpepparn. Låt det småkoka på låg värme i ca 30 minuter. Koka under tiden 4 portioner pasta. Ta undan ca 1 - 1 ½ dl av kokvattnet innan du häller av pastan. Häll sedan tillbaka pastan i grytan. Rör ner såsen. Tillsätt det sparade kokvattnet, lite i taget tills pastan är så såsigt som du vill ha den. Ha i basilikan och smaka av. Toppa gärna varje portion med riven ost.

Tips! om du använder fryst svamp är det bästa om du låter den steka med löken utan fett i stekpannan tills det mesta av vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat bort. Ha sedan i oljan och vitlöken och följ receptet ovan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar