lördag 3 juni 2017

Favoritfrallor med parmesantopping


Jag har ett favoritrecept på mjuka frallor som jag ofta återkommer till när jag bakar. För att få lite variation på frallorna så brukar jag ibland tillsätta t.ex. kli, linfrö eller andra frön i degen. Ett annat sätt att få lite smakvariation är att pensla frallorna med uppvispat ägg och sedan ha på någon god topping som t.e.x. sesamfrön, vallmofrön eller riven ost. Denna gång var det finriven parmesanost som hamnade på toppen. Det är perfekt att ha ett gäng goda 'ostfrallor' i frysen och kunna ta upp och tina när man vill ha ett gott bröd till en soppa eller sallad. Mums!

Mjuka frallor med parmesantopping
ca 24 - 30 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smält smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk socker
ca 12-15 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
ca 2 dl fint riven parmesanost till topping

Gör så här:
Smält matfettet i en stor skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm tills blandningen är 37 C. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den i den ljumma vätskan. Rör ner salt och socker. Tillsätt vetemjölet, börja med den mindre mängden mjöl, och arbeta ihop allt till en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 6 lika stora delar. Dela sedan varje del i 4 - 5 mindre bitar (beroende på om du vill göra 24 eller 30 frallor av degen). Forma varje bit till en rund fralla. Lägg dem glest på plåtar klädda med bakplåtspapper. Täck frallorna med en kökshandduk och låt dem jäsa i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 C. 

Pensla frallorna med det uppvispade ägget och strö på parmesanosten. Grädda plåtarna i mitten av ugnen i ca 8 - 10 minuter. Ta ut frallorna och lägg över dem på ett brödgaller eller ett rent ugnsgaller. Täck dem med en bakduk och låt dem kallna. Frallorna går utmärkt att frysa. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar