torsdag 8 juni 2017

Russinlimpor


Som jag skrivit om tidigare så äter vi ytterst sällan lagad mat på kvällen utan vi brukar oftast äta antingen någon form av varma mackor eller ett par smörgåsar och ett kokt ägg. Det kan ju tyckas lite tråkigt, men det funkar bra för oss. Vi äter många olika sorters bröd och testar nya varianter hela tiden så det blir faktiskt inte särskilt enformigt. I min värld finns det inte mycket som slår en mjuk och god (gärna nybakad) macka med lite ost och paprika. Mums! Den här limpa är lite extra smarrig eftersom den innehåller russin. Jag tycker det är jättegott att ha russin eller annan torkad frukt i matbröd eftersom det gör brödet saftigt och lite lagom sött. Receptet på den goda russinlimpan kommer från Köket.se

Russinlimpor
2 limpor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 C
1 dl filmjölk
2 msk rapsolja eller liknande matolja
2 tsk salt
1 ½ dl russin
14 - 16 dl rågsikt
lite matfett att smöra formarna med

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och rör eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt fil, olja, salt och russin. Arbeta in mjölet tills det blivit en smidig, klibbfri, deg. Täck bunken med ett lock eller en bakduk och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Smöra 2 limpformar à ca 1 ½ liter med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Skär några snitt på ovansidan av bröden med en vass kniv (det missade jag att göra). Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 30 - 45 minuter. Bröden är klara när de är 96 - 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna. Låt dem kallna på galler under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar